Zaman zaman uzmanlar aynı konuda farklı görüşler ifade ederek, aklımızda ne-ne zaman-nasıl yapılır, ne yenir ve kaçınılır, neyi alışkanlık haline getirilir, nelerden vazgeçilir gibi konularda soru işaretleri bırakılır.

Sultan 2. Abdülhamid Han Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Muhammed Keskin, sağlıklı ve uzun bir yaşam için kanıta dayalı 10 öneri paylaştı.

Şekerli içeceklerden kaçının.

Meyve suları, kola, soğuk çaylar ve aromalı maden suları gibi şekerli içeceklerin vücudumuza girebilecek en zararlı gıdalardan biri olduğunu söyleyen Doç. Muhammed Keskin, vücudumuzun katı gıdalardan aldığı kalorileri kullanmak için bazı mekanizmalara sahip olmasına rağmen şekerli içeceklerin kalorilerini kullanıp bu kalorileri vücutta vermedeki başarısının yetersiz olduğunu, bu nedenle bir bardak kola içtiğimizde, Aynı kalorili gıdalardan aldığımız enerji vücuda yük ve maliyeti verecektir. Daha fazlası olduğunu belirtiyor. Ayrıca şekerli içeceklerin obezite, tip 2 diyabet, kalp hastalığı ve diğer birçok sağlık sorunu ile güçlü bir şekilde ilişkili olduğunu vurguluyor.

Doç. Dr. Muhammed Keskin; “Bazı meyve sularının bazen aynı miktarda şeker içerdiklerinden neredeyse kola kadar kötü olabileceğini unutmayın. Çok reklamı yapılan ancak az miktarda antioksidan, şekerin zararlı etkilerini ortadan kaldırmaz. " diyor.

İşlenmiş atıştırmalıklardan kaçının ve bunun yerine gerçek yiyecekler yiyin.

İşlenmiş atıştırmalıkların inanılmaz derecede sağlıksız olduğunu ifade eden bu yiyecekler, zevk merkezlerimizi tetiklemek ve beynimizi aşırı yemeye teşvik etmek için tasarlandı. Dr. Muhammed Keskin, “Bu gıdalar genel olarak lif, protein ve mikrobesinler açısından düşük ancak ilave şeker ve rafine tahıllar gibi sağlıksız içerikler açısından yüksek. Bu nedenle, genellikle boş bir kalori yükü ile sonuçlanırlar. " diyor.

Günde doğru miktarda kahve tüketmekten korkmayın.

Kahve severleri memnun edecek bilgiler veren Doç. Dr. Muhammed Keskin, “Kahve çok sağlıklı bir içecek olacak. Ancak tavsiye ettiğimiz kahve türü filtre kahve veya Türk kahvesidir. Antioksidanlar açısından zengindir ve araştırmalar, düzenli filtre kahve tüketiminin hayatımızı uzattığını göstermektedir. Günlük kafein miktarını 300 mg olarak önerdiklerini belirten Doç. Dr. Muhammed Keskin, kahvenin Tip 2 diyabet, Parkinson ve Alzheimer hastalıkları ve daha birçok hastalığı geliştirme riskini de azalttığını sözlerine ekledi.

Yağlı Balık ve Yumurta tüketin.

Balığın yüksek kaliteli protein ve sağlıklı yağ kaynağı olduğunu belirten Doç. Dr. Muhammed Keskin, bunun özellikle omega-3 yağ asitleri ve diğer çeşitli besinlerle yüklü somon gibi yağlı balıklar için geçerli olduğunu söylüyor. Ayrıca çalışmaların, büyük miktarlarda balık tüketen kişilerin kalp hastalığı, bunama ve depresyon gibi çeşitli rahatsızlıklara yakalanma riskinin daha düşük olduğunu gösterdiğini de ekliyor.

Yumurta ile ilgili olarak Doç. Dr. Muhammed Keskin, “Bütün yumurtalar o kadar besleyicidir ki genellikle“ doğanın multivitamin ”olarak anılırlar. Araştırmalar, yumurtaların kan kolesterolü üzerinde hiçbir etkisi olmadığını gösteriyor. Ek olarak, 263.938 kişiden oluşan geniş bir inceleme, yumurta alımının kalp hastalığı riski ile hiçbir ilişkisi olmadığını buldu. Yumurta, gezegendeki en besleyici gıdalardan biridir. Spesifik olarak, yumurta sarısı neredeyse tüm sağlıklı bileşenleri içerir. " diyor.

Yeterli uyku almak.

“Yeterince kaliteli uyku almak büyük önem taşıyor. Kötü uyku, insülin direncini artırır, iştah hormonlarınızı bozar, fiziksel ve zihinsel performansınızı düşürür. Muhammed Keskin, "Kötü uyku, kilo alımı ve obezite için en güçlü bireysel risk faktörlerinden biridir. Araştırmalar yetersiz uykunun çocuklarda% 89, yetişkinlerde% 55 oranında obezite riskini artırdığını gösteriyor. yaşam kalitemizi artırmada uykunun büyük önemi var.

Özellikle yemeklerden önce biraz su için.

Hepimiz yeterince su içmenin birçok faydası olduğunu biliyoruz. Şaşırtıcı bir şekilde yaktığınız kalori miktarını artırma yeteneği olan su, yapılan çalışmaların metabolizmanın 1–1,5 saat içinde% 24-30 oranında hızlanabileceğini gösterdiğini söyledi. Dr. Muhammed Keskin, “Su içmek için en uygun zaman yemeklerden öncedir. Araştırmalar, her yemekten 30 dakika önce 500 ml su içmenin kilo kaybını% 44 artırdığını gösteriyor. diyor.

Uyumadan önce parlak ışıklardan kaçının.

Akşamları parlak ışığa maruz kaldığımızda uyku hormonu melatonin üretimimizin bozulduğunu kaydeden Doç. Dr. Muhammed Keskin, “Çözüm, akşam mavi ışığın gözlerinize girmesini engelleyen mavi ışık filtreli camlar kullanmaktır. Bu, melatonini tamamen karanlıkmış gibi üreterek daha iyi uyumanıza yardımcı olur. " diyor.

Sebze ve meyveler ye ve diyetine baharat ekle.

“Sebzeler ve meyveler, bazıları güçlü biyolojik etkilere sahip olan prebiyotik lif, vitamin, mineral ve birçok antioksidan ile yüklüdür. Araştırmalar, bol sebze ve meyve yiyen kişilerin daha uzun yaşadığını ve kalp hastalığı, tip 2 diyabet, obezite ve diğer hastalıklara yakalanma riskinin daha düşük olduğunu gösteriyor. Muhammed Keskin, "İnanılmaz derecede sağlıklı birçok bitki ve baharat var. Örneğin zencefil ve zerdeçalın güçlü antienflamatuvar ve antioksidan etkileri var. Bu nedenle diyetinize istediğiniz kadar bitki ve baharat eklemeye çalışmalısınız. mümkün olduğu kadar. "diye ekliyor.

Egzersiz yapmak.

Kardiyo olarak da adlandırılan aerobik egzersiz yapmanın zihinsel ve fiziksel sağlığımız için yapabileceğimiz en iyi şeylerden biri olduğunu belirten Doç. Dr. Muhammed Keskin, “Egzersiz, özellikle organlarımızın çevresinde oluşan zararlı bir yağ türü olan göbek yağının azaltılmasında etkilidir. Azaltılmış göbek yağı, metabolik sağlığımızın temellerinden biridir. Ağırlık kaldırmanın kaslarımızı güçlendirmek ve vücut kompozisyonumuzu geliştirmek için yapabileceğimiz en iyi şey olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca, artan insülin duyarlılığı dahil olmak üzere metabolik sağlığımızda büyük iyileşme sağlar. " diyor.

İlişkilerinizde dikkatli olun.

Sosyal ilişkilerin sadece ruh sağlığımız için değil fiziksel sağlığımız için de son derece önemli olduğunu belirten Doç. Dr. Muhammed Keskin, “Araştırmalar gösteriyor ki yakın arkadaşları ve ailesi olmayanlar, olmayanlara göre daha sağlıklı ve uzun yaşıyor. Aile ve arkadaşlık ilişkilerinin uzun yaşamın sırlarından biri olduğunu söyleyebiliriz. " o ekler.

 

Hibya Haber Ajansı