Hindistan'daki arama-kurtarma ekipleri, şiddetli yağışların batıdaki Maharashtra eyaletini tahrip ederek toprak kaymalarına, su baskınlarına ve bir binanın çökmesine ve düzinelerce ölüme neden olmasının ardından hayatta kalanları aramak için çılgınca çamur ve enkaz aradı.

Eyalet hükümeti Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Perşembe gününden bu yana musonla ilgili çok sayıda kazada ölenlerin sayısının en az 76'ya yükseldiğini ve düzinelerce kayıp olduğunu söyledi. Diğer raporlar, öldürülen insan sayısının 100'ü aştığını söyledi.
"Devletin çeşitli yerlerinde, genellikle yüksek gelgitlerle çakışan ve barajlardan çeşitli bölgelere deşarj olan fırtınalar...

Mumbai'nin güneyindeki Raigad'da toprak kaymaları düzinelerce evi gömdü, en az 47 kişi öldü ve 53 kişinin çamur katmanları altında gömülü olmasından korkuluyor.

Sağanak Savitri nehrinin kıyılarını havaya uçurdu, Mahad kasabasını karayoluyla tamamen erişilemez hale getirdi ve korkmuş sakinleri dalgalanan sudan kaçmak için çatılara ve üst katlara tırmanmaya sevk etti.

Kara, deniz ve hava kuvvetlerinin ortaklaşa düzenlediği kurtarma operasyonu, selde mahsur kalanların tahliyesi için başlatıldı. Ancak, Mumbai ve Goa arasındaki ana otoyol da dahil olmak üzere yolları kapatan yüksek su seviyeleri ve toprak kaymaları operasyonlarını engelledi.

Maharashtra'da şu ana kadar yaklaşık 90.000 kişi tahliye edildi.


Perşembe günü, Mumbai'ye 250 km (160 mil) uzaklıktaki Chiplun şehrinde, Vashishti Nehri'nin taşmasına, yolları ve evleri su basmasına neden olan 24 saat aralıksız yağmurun ardından su seviyeleri yaklaşık altı metreye (20 fit) yükseldi.

Maharashtra Başbakanı Uddhav Thackeray, acil durum çalışanlarının Chiplun'da yolların ve köprülerin hasar görmesi nedeniyle kesilen mahallelere ulaşmak için mücadele ettiğini söyledi.

Gazetecilere verdiği demeçte, "Can ve mal kurtarmak için ne gerekiyorsa yapacağız" dedi. “Bu felaket doğuda Nagpur'dan batıda Mahabaleshwar'a kadar tüm eyaleti vurdu. Rains, eşi benzeri görülmemiş ve beklenmedik bir acil durumla karşı karşıyayız.”

Deniz Kuvvetleri, etkilenen bölgelere lastik bot, can yelekleri ve can simidi ile donatılmış yedi kurtarma ekibinin yanı sıra uzman dalgıçlar ve mahsur kalan insanları kaldırmak için bir helikopter gönderdi.

Hindistan'ın meteoroloji departmanı, eyaletteki birçok bölge için önümüzdeki birkaç gün şiddetli yağışların devam edeceğini belirten kırmızı alarm verdi.

Hindistan'ın Haziran ve Eylül ayları arasındaki muson mevsimi boyunca sel ve toprak kaymaları yaygındır ve günlerce süren kesintisiz yağmurdan sonra genellikle kötü inşa edilmiş binaların ve duvarların bükülmesine neden olur.

Yetkililer, Cuma günü Mumbai'nin yoksul bir mahallesinde bir binanın çökmesi sonucu şafaktan önce dört kişinin öldüğünü söyledi.

Olay, şehirde bir duvarın çökmesinden ve bir toprak kaymasının birkaç evi yıkarak en az 34 kişinin ölümüne yol açmasından bir haftadan kısa bir süre sonra geldi.

Potsdam İklim Etkisi Araştırma Enstitüsü'nün (PIK) Nisan ayında yayınladığı bir rapora göre, iklim değişikliği Hindistan'ın musonlarını güçlendiriyor.

Rapor, dünya nüfusunun yaklaşık beşte birini etkileyen gıda, çiftçilik ve ekonomi için potansiyel olarak ciddi sonuçlar konusunda uyardı.

(Dış Basın)