İran destekli Hizbullah, yaptığı açıklamada, İsrail'in kuzeyindeki Hayfa bölgesine atılan roketli saldırının, bu hafta İsrail'e atılan saldırılara verdikleri yanıtın bir parçası olduğunu duyurdu.

Geçtiğimiz hafta Salı ve Çarşamba günü çağrı cihazları ve telsizlerin patlamalarına "ilk yanıt olarak" Hizbullah'ın kuzey İsrail'deki "Rafael askeri sanayi komplekslerini" "düzinelerce" Katyusha, Fadi-1 ve Fadi-2 roketiyle bombaladığını söyledi.

Hizbullah ayrıca, sınırdan yaklaşık 45 kilometre uzaklıktaki "Ramat David üssünü ve havaalanını", "farklı Lübnan bölgelerini hedef alan ve birçok sivili öldüren tekrarlanan İsrail saldırılarına yanıt olarak" gece boyunca iki kez "düzinelerce" Fadi-1 ve Fadi-2 roketiyle hedef aldığını söyledi.

Dış basında yer alan haberlere göre, Hizbullah, 7 Ekim'de İsrail'e düzenlediği saldırıyla Gazze savaşını başlatan müttefiki Hamas'ı desteklemek için sınır ötesi saldırılara başladı ancak genel olarak sınıra yakın mevzileri hedef aldığını söyledi.

İsrail ordusu açıklamasında, bu sabah erken saatlerde Lübnan'dan 100'den fazla mermi atıldığını ve itfaiye ekiplerinin düşen mühimmatların yol açtığı yangınları söndürmek için çalıştığını söyledi.

İsrail ordusu tarafından yapılan açıklamada, sivillerin gece boyunca sığınaklarda kaldıklarını, tıbbi acil servis en az dört kişinin "şarapnel yaralanması" yaşadığını, bunlardan üçünün kuzey İsrail kenti Hayfa bölgesinde olduğunu söylendi.

İsrail ordusu, "Hizbullah'ın İsrail topraklarına ateş açmaya hazırlandığını tespit ettikten sonra güney Lübnan'da geniş çaplı saldırı düzenlediğini" söyledi.

Ordu, Lübnan ve Irak'tan çok sayıda roket ve füze atılırken bütün gece sirenlerin çaldığını ve bunların çoğunun İsrail hava savunma sistemleri tarafından engellendiğini söyledi.

İran destekli Iraklı Şii gruplar da yaptıkları açıklamalarda, bu sabah erken saatlerde İsrail'e patlayıcı bir drone saldırısı yapıldığını iddia ettiler.

Hizbullah, üst düzey lider İbrahim Aqil ve bir diğer komutan Ahmed Wahbi de dahil olmak üzere 16 üyenin, İsrail ile yaklaşık bir yıllık çatışmanın en ölümcül saldırısında Cuma günü öldürülenler arasında olduğunu söyledi.

 

Sivil Düşünce