Genel Yayın Yönetmenimiz Semra Polat, Irak Kürdistan Bölgesi (IKBY) Kürdistan Demokrat Partisi’nin (KDP) Duhok Milletvekili Chiya Sharif ile röportaj gerçekleştirdi. Polat, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın beraberindeki heyetle birlikte önce Irak'ın Başkenti Bağdat'a ardından Erbil yönetimi ile gerçekleştiridiği bir dizi temasa ilişkin IKBY Milletvekili Chiya Sharif'e sorular yöneltti.

Semra Polat: Merhaba Sayın Sharif. Bugün Türkiye’den Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, beraberindeki heyet ile birlikte birtakım görüşmelerde bulunmak üzere önce Irak’ın Başkenti Bağdat’a oradan da Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ne ziyaretler gerçekleştirdi. Hulusi Akar ile gerçekleştirilen görüşmeler nasıl geçti? Masaya hangi konular yatırıldı?

Chiya Sharif: Kürdistan Bölgesi açısından bu görüşme oldukça önemliydi. Bu görüşme ile Türkiye ve Kürdistan yönetimi açısından önemli bir iletişim kuruldu. Bu görüşmelerle ümit ediyorum ki ikili ilişkiler daha da güçlenecek. Bölgesel Kürt Yönetimi ile Türkiye arasında bir süredir ilişkiler zayıflamıştı. Bu görüşmeyle birlikte görüşmelerin güçlenerek devam edeceğini ümit ediyorum. Akar, Kürdistan Başbakanı Mesrur Barzani, Başkan Neçirvan Barzani, KDP lideri Mesut Barzani ve milletvekilleri ile verimli geçen görüşmeler yaptı. Akar’ın ziyaretinin asıl maksadı, Şengal’deki (Sincar) gelişmelere yönelik idi. Şengal’de yasadışı örgütler mevcut. Biz, bu yasadışı grupların Kürdistan bölgesinden çıkmasını istiyoruz. Bu gruplar bizi tehdit ettiği gibi Türkiye’yi de tehdit ediyor. Bağdat Yönetimi ile de yapılan görüşmelerde Şengal konusu ele alındı.

Biz barış için diyaloğa geçmek istiyoruz. Bakur için barışçıl bir diyalog kurmak istiyoruz… Barış ortamının tesis edilmesi için hazırız. İkili görüşmelerde sınır hattı da ele alındı. PKK bombalanırken, kimi zaman bölgede ikamet eden siviller de zarar görüyor. Sivillerin asla zarar görmesini istemiyoruz. Biz, PKK’nın topraklarımızdan çıkmasını istiyoruz.

Semra Polat: Ekonomik ilişkiler konusu ele alındı mı?

Chiya Sharif: Sayın Akar’ın ziyaretinin asıl amacı güvenlik konusunda idi. Türkiye bizim için çok önemli bir komşu ülkedir. Türkiye, Irak’ta önemli bir rol üstlendi. Umuyorum ki hem güvenlik hem ekonomi hem kültürel konularda ilişkiler artsın. Bunun gerçekleşmesi için elimizden gelen gayreti göstereceğiz. İstiyoruz ki güçlü bir iletişim ağı kuralım ve komşuluk ilişkilerimizi en iyi şekilde yürütelim. İlişkilerimizi güçlendirmek için birbirimize destek verelim. Kürdistan Bölgesi olarak diyaloğa ve müzakerelere açığız. Tekraren şunu ifade etmek isterim ki, Türkiye bizim komşumuzdur ve ilişkilerimizin daha da iyi olması için büyük gayret göstereceğiz.

Semra Polat: Sivil Düşünce Haber Portalı'na verdiğiniz röportaj için teşekküğr ederiz.

Chiya Sharif: Sivil Düşünce Haber Portalı'na başarılar diliyor, teşekkür ediyorum.  teşekkür ediyorum.