Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, gündeme dair açıklamalarda bulundu. İlgezdi açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi İstanbul Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğünün ihmalleri nedeniyle çok sayıda sanatçının koronavirüse yakalandığını ortaya çıkardı. İnsan hayatını hiçe skandalla ilgili açıklama yapan CHP’li Akkuş İlgezdi, “İlk vakalar 14 Aralık’ta provalar sırasında ortaya çıkmış. İdare ne yapmış? ‘Gerekirse ölün’ dercesine tedbir almamış. Tüm sanatçıların ve emekçilerin hayatını riske atmış, tarama yapmamış. Hayat normal akışındaymış gibi ‘provalara devam edin’ talimatı verilmiş. Temsiller iptal edilmemiş. Kısacası idarenin işgüzarlığı nedeniyle İstanbul Devlet Opera ve Balesi adeta İstanbul Corona Opera ve Balesi’ne dönmüş. İnsan hayatıyla oynamanın bedeli ağırdır. 21 sanatçının koronavirüse yakalanmasına neden olan bu sorumsuzluğa imza atanlar yaptıkları hukuksuzluğun hesabını mutlaka vermelidir” dedi.

İNSAN HAYATIYLA KUMAR OYNAMIŞLAR

CHP Halkla İlişkiler, Sağlık, Kültür ve Sanattan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi 14 Aralık’taki Norma-koro provalarına katılan bir sanatçıda koronavirüs tespit edilmesiyle birlikte yaşanan ihmalle zincirini gündeme getirdi. Alınmayan önlemler nedeniyle koronavirüsün bütün müdürlük bünyesine yayıldığını ifade eden Akkuş İlgezdi, “Pandemi yönetiminde sınıfta kalanlar, insan hayatıyla kumar oynamayı alışkanlık haline getirdiler. Göstermelik tedbirleri bile artık uygulamaya gerek görmüyorlar. İlk vakadan sonra koro çalışmalarına ara verseydi, yaygın test uygulansaydı bu skandal yaşanmayacaktı. 17-18 Aralık’ta yapılması gereken temsilde ısrar edildiği için 21 sanatçımız sağlığından oldu. O gün temsili izlemeye gelen sanatseverlerin sağlık durumlarını ise bilmiyoruz” diye konuştu.

SORUMLULAR HESAP VERMELİ

Sanatçılardan ve teknik ekipten oluşan 80 kişilik kadronun 4’te 1’inin koronavirüse yakalanmasının kabul edilebilir olmadığının altını çizen CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, “İnsan hayatına verilen değer bu kadar ucuz olmamalı. Temsilde solist olarak görev yapan sanatçımızın test sonucu pozitif çıkınca önlem almayan idarenin ihmali yüzünden pozitif vakalar çığ gibi büyümüş. Tarama yapmayan, çalışmaları iptal etmeyen kurum müdürü başta olmak üzere sanatçıların meslek onuru ve sağlığını korumakla yükümlü olan Genel müdürlüğün ve Bakanlığın bu işteki sorumluluğu örtbas edilemez” dedi.

TEDBİR ALMAYAN MÜDÜRDEN ÜSTÜ ÖRTÜLÜ TEHDİT

CHP’li Akkuş İlgezdi sanatçı sağlığını koruyamayan kurum müdürünün tüm çalışanları yolladığı elektronik postayla üstü örtülü biçimde tehdit ettiğini ifade ederek, “Kurum müdürü, ‘Yönetimde bir vurdum duymazlık ya da bir zafiyet olduğu algısı yaratılmaya çalışılıyor. Bu kişiler hakkında kanuni işlem yapılacaktır’ diyor. Bu elektronik posta Türkiye’de son 20 yılda her alana egemen olan bir yönetim anlayışının tezahürünün sanat alanına da yansımasıdır. Sanat alanın bu tip idare-i maslahatçı bürokratları görmek çok üzücü. Kendi beceriksizliğinin üzerini sanatçıları baskına altına alarak kapatmaya çalışıyor. Sağlığından olan sanatçıları hiçe saydığı gibi onları adeta işlerinden etmekle de tehdit ediyor. Bu da yetmiyor koronavirüs mücadelenin ‘Vatan savunması’ olduğu hamasetini de yapıyor. Yerli ve milli koronavirüs mücadelesinin böylesini de ilk kez görüyoruz” diye konuştu.

İstanbul Devlet Opera ve Balesi Müdürü Suat Arıkan kurum çalışanlarına gönderdiği mektupta, “Kurumumuz eğer bir vatan ise, farklı cephelerden saldıran virüse direnerek perdemizi açmaya devam etmeliyiz’ demişti."


Hibya Haber Ajansı