İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraki KİPTAŞ, İstanbul Yenileniyor modeliyle yapımına başladığı projelerden ilkini bitirdi. ‘300 Günde 300P Proje’ hizmet maratonu kapsamındaki projelerden Kiptaş Bağcılar Kiraz Evler’de hak sahipleri evlerine kavuştu.

Anahtar teslimi için düzenlenen törende hak sahipleri anahtarlarını İBB Başkanı ve Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı Yardımcısı adayı Ekrem İmamoğlu’nun elinden aldı. Törende CHP TBMM Grup Başkanvekili Engin Altay, CHP milletvekili Özgür Karabat, Küçükçekmece Belediye Başkanı Kemal Çebi, Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel de yer aldı.

Kentsel dönüşümün zamana karşı yarış olduğuna dikkat çeken İmamoğlu, depremde hayatını kaydeden canlar nedeniyle acılar yaşandığını anımsattı. Tamamlanmış bir kentsel dönüşümün, şehirlerin ayakta ve hayatta kalabilmesi için verilmesi gereken önemli bir mücadele olduğunun altını çizen İmamoğlu, “Düşüm projesi yüzlerce, binlerce insanımızın hayatta kalması demektir. Burada 253 konut var. Türkiye'nin ortalama aile yapısına baktığınızda aslında 1000’e yakın insanın hayatını kurtarmış oluyoruz. Bunun adı net olarak budur. Bizim kentsel dönüşüm anlayışımız gerçekten bir can kurtarma meselesi gibi ele alınmış bir meseledir. Dönüşüm sürecinin hiçbir aşamasında. Rantı, çıkarı önümüze bir hesap olarak koymadık. 2021’de hizmete açtığımız İstanbul Yenileniyor platformu doğru ve kolay kentsel dönüşüm adına örnek bir organizasyondur” diye konuştu.

 

“O kadar doğru bir model ki şu anda hükümet kopyaladı ve uyguluyor” diyen İmamoğlu şöyle devam etti:

“Bu kötü bir şey değil. Hükümetin kopyalayıp uyguladığı bu modelin aslında biz ilk yaptığımızda onlar bizi internet sitesi üzerinden, İstanbul Yenileniyor mekanizması kurdunuz diye aşağı çekmeye çalıştıklarında gelin siz de uygulayın demiştik. Biraz geç oldu ama en azından akılları başına geldi. Yeter ki doğru kopyalansın, doğru uygulansın. Hiç önemli değil. Yeter ki bir vatandaşımızın bile hayatı kurtulsun. Ancak şunu söyleyeyim, vatandaşın yararına olan bir kampanya modelini açıkladıklarını söyleyemem. Resmen bir baştan savma seçime doğru bir kampanya modeli.”

Açıklanan ‘Kentsel Dönüşümde Yarısı Bizden’ kampanyası ile seçim öncesi alelacele bir model öne sürüldüğünü kaydeden İmamoğlu, “Yüzyılın dönüşümüne başladık diyenlerin aslında nasıl bir ikiyüzlülük içinde olduklarını size tarifleyeceğim. Bu proje insanlar evleri yıkılmadan, sağlam konutlara geçsin diye yapılıyorsa vatandaşa şu süreye kadar başvur yoksa hakkını kaybedersin denir mi? Hem de bir iki ay içinde.  Akılcı bir iş mi? Yani bir kampanya yapıyorsun ve diyorsun ki; aman ha şu sıraya kadar başvur. Yoksa hakkını kaybedersin. Amacın ne? Seçim öncesi propaganda. Bu kampanya bir seçim kampanyası, bir kentsel dönüşüm kampanyası değil.” dedi.

“Biz vatandaşlarımızı aydınlatmak zorundayız” diyen İmamoğlu, “İnsanların canıyla seçim kumarı oynanmaz. 15 Mayıs'tan itibaren bakın size söz veriyoruz; hiçbir süreye, hiçbir sınırlamaya tabi tutmadan risk altındaki herkesin evini, iş yerini yenilemek için çok büyük bir seferberlik başlatacağız. Sadece İstanbul'da değil bütün Türkiye'de başlatacağız” ifadelerini kullandı.

Anahtar teslimi yapılan Bağcılar Kiraz Evler projesini örnek gösteren İmamoğlu, “Bu işi çok iyi bildiğimizin ve doğru yaptığımızın net olarak göstergesidir” dedi. Kentsel dönüşüme gidilen eski dairelerin 1992 yapımı olduğunun bilgisi paylaşan İmamoğlu, süreçle ilgili şunları söyledi:

“Eski site 2017 yılında riskli yapı ilan ediliyor. Sitede yaşayanlar çok uzun süre dönüşüm için çare aradılar. Dayanıksız bloklarda korku içinde yaşadılar. Sonuçta 2020’de yine bizim teşvikimize üçte iki çoğunluğu sağladılar. KİPTAŞ'a başvurdular. KİPTAŞ örnek proje için çalışmalara başladı. Mimari projesi de sakinleriyle paylaşıp onların beğenilerine sunuldu. 2021’de buranın yıkımını başlattık. Buranın yıkımını başlattığımızda sekiz blok olduğu için üç günde yıkılmasına planlamıştı. Ama tam sekiz saatte yıkıldı. O kadar kötü bir koşullarda olan bir binaydı.”

 

TOKİ’nin Tuzla'da 3,5 yılda, 508 konutun yalnızca temelini atabildiğini belirten İmamoğlu, “Havaya bakıp iş yapmayacaksınız. Vatandaşla konuştuğunuz her işi zamanında teslim edeceksiniz. KİPTAŞ’a teşekkür ediyorum. Bizi mahcup etmediler. Ortada gerçek bir iş bilmeyle, iş bilmemezlik arasındaki farkı görebilirsiniz.  TOKİ’nin hemen bitişiğinde KİPTAŞ olarak yaklaşık bir buçuk senede bir başka projeyi başlattık ve bitirdik. Yüz binlerce konut yapacağım diye vatandaşı kandıran akla sakın prim vermeyin. Bunlar hiçbir zaman konut üretme değil ya bahane üretme ya da bir avuç insanı mutlu etme süreci yönettiler. Buraya gelir Bağcılar, Kiraz Evler Dönüşüm Projesi'ni inceler, nasıl yapılması gerektiğini görür” dedi.

İşini bilen, liyakatli insanlarla ülkeyi yöneteceklerini vurgulayan İmamoğlu, “Huzurlu, sağlam, güvenli şehirler oluşturmak için gece gündüz çalışacağız. Siz de yeni ve mutlu bir adım yaşama adım atmak istiyorsanız lütfen 14 Mayıs'ta seçime gidiniz. Seçimde vicdanınızla ve adaletinizle oyunuzu kullanmanızı istiyoruz. Türkiye insanların ayrıştığı, bölündüğü değil; bir avuç insanın bölüştüğü değil, 86 milyon insanın bu ülkenin nimetlerini eşit ve ortak bir biçimde bölüştüğü bir yöne doğru evirilmesini istiyoruz. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ya da yeni dönemin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ekrem İmamoğlu değil, vatandaş Ekrem İmamoğlu olarak söylüyorum.” şeklinde konuştu.

253 konuttan oluşan Bağcılar Kiraz Evler dönüşüm projesinin temeli Haziran 2021’de atıldı. Proje, İstanbul Yenileniyor modeli kapsamında anahtar teslimi yapılan ilk uygulama oldu.

Kapalı site olarak tasarlanan ve 4 bloktan oluşan projede; 253 adet daire ve 1 kreş bulunuyor. Blokların ortasındaki meydan; çocuk oyun, spor ve oturma alanları ile süs havuzu gibi peyzaj öğeleriyle donatıldı. Sosyal tesisin de yer aldığı sitede kapalı otopark da yer alıyor.

Hibya Haber Ajansı