İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Avam Kamarası'nda yaptığı konuşmada, Afganistan'da görev yapan İngiliz birliklerinin ülkeden nihai olarak çekilmesine ilişkin açıklamalarda bulundu.
Afganistan'ın artık El Kaide için bir üs olmadığını belirten Johnson, "20 yıl sonra eğitim kampları gitti, El Kaide liderliği ülke dışına itildi. Bu temel gerçekleri asla gözden kaçırmamalıyız." Dedim.
Afganistan'daki İngiliz askerlerinin çoğunun ülkeyi terk ettiğini ve kesin bir tarih vermeden hepsinin geri çekileceğini kaydeden Johnson, "Bizi Afganistan'a getiren tehdit büyük ölçüde azaldı" dedi.
Ancak Afganistan'dan gelen terör tehditlerinin devam ettiğini vurgulayan Johnson, "Taliban için zafere giden askeri bir yol yok" dedi.
Afganistan'daki uluslararası varlığın hiçbir zaman kalıcı olmayı amaçlamadığının altını çizen Johnson, geri çekilmek için asla mükemmel bir zaman olmadığına dikkat çekti.
İngiliz askerlerinin Afganistan'dan ayrılmasının ülkesinin Afganistan'ı desteklemekten vazgeçtiği anlamına gelmediğinin altını çizen Johnson, "İngiltere bu yıl Afganistan'a 100 milyon liradan fazla kalkınma yardımı sağladı ve ulusal güvenliğe 58 milyon lira katkıda bulundu." dedi.
Başbakan Johnson, İngiliz hükümetinin Afganistan'da müzakere edilen bir çözüm için çalışmaya devam edeceğini ve bu çözümün Taliban'ı içermesi gerektiğini söyledi.
Johnson, milletvekillerinin İngiltere'nin Afganistan'a müdahalesi ve gelecekteki müdahaleler için çıkarılması gereken dersler hakkında soruşturma açılması çağrılarını reddetti.