Başkan Geoffrey Nice, üç düzineden fazla tanığın dört gün süren duruşmalarda Çinli yetkililer hakkında "vahim" iddialarda bulunacağını söyledi.

Avukatlar, akademisyenler ve iş dünyasından kişilerden oluşan mahkemenin İngiltere hükümetinin destekçisi yok ve Çin'e yaptırım veya cezalandırma yetkisi yok. Ancak organizatörler, kanıtların kamuoyuna açık bir şekilde ortaya konması sürecinin, büyük oranda Müslüman bir etnik grup olan Uygurlara yönelik suistimal iddialarıyla mücadele etmek için uluslararası eyleme zorlanacağını umuyorlar.

Eski Sırbistan Cumhurbaşkanı Slobodan Miloseviç'in yargılanmasına liderlik eden ve Uluslararası Ceza Mahkemesi ile birlikte çalışan İngiliz avukat Nice, forumun "işlenen suçlarla ilgili kalıcı bir kanıt ve kanıt ve kanıt yaratacağını" söyledi.

Dünya Uygur Kongresi ve bireysel bağışlar tarafından finanse edilen soruşturma, filozoflar Bertrand Russell ve Jean-Paul Sartre tarafından 1960'larda ABD'nin Vietnam Savaşı'ndaki eylemlerini araştırmak için düzenlenen mahkemeler de dahil olmak üzere önceki "halk mahkemeleri" üzerinde modellenmiştir.

 Araştırmacılara göre, son yıllarda Çin'in batı Sincan bölgesindeki yeniden eğitim kamplarında çoğu Uygur olmak üzere yaklaşık 1 milyon veya daha fazla kişi hapsedildi. Çinli yetkililer zorla çalıştırma, sistematik zorla doğum kontrolü ve işkence uygulamak ve çocukları hapsedilmiş ebeveynlerden ayırmakla suçlanıyor.

Nisan ayında, İngiltere Parlamentosu - İngiliz hükümeti olmasa da - Pekin'in Uygurlara yönelik politikalarının soykırım ve insanlığa karşı suç anlamına geldiğini ilan ederken Belçika, Hollanda ve Kanada'daki yasama organlarını izledi. ABD hükümeti de aynısını yaptı.

Cuma günü ifade veren ilk tanık olan öğretmen Qelbinur Sidik, gardiyanların 2016 yılında Mandarin dilinde dersler verdiği Sincan'daki erkekler için bir kamptaki mahkumları rutin olarak aşağıladığını söyledi.

"Kamptaki gardiyanlar mahkumlara insan muamelesi yapmadılar. Köpeklerden daha az tedavi edildiler." dedi.

"Tanık olduğum ve yaşadığım şeyleri unutamıyorum." dedi.

Duruşmalardan önce The Associated Press'e konuşan mahkeme tanıkları arasında 6 buçuk aylık hamileyken kürtaja zorlandığını söyleyen bir kadın, Draconian doğum kontrol politikalarından bahseden eski bir doktor ve uzak sınır bölgesinde tutukluyken Çinli askerler tarafından "gece gündüz işkence gördüğünü" iddia eden eski bir tutuklu bulunuyor.

Pekin iddiaları kesin bir şekilde reddediyor. Yetkililer, şu anda kapalı olduğunu söyledikleri kampları, Çince dil, iş becerileri ve ekonomik kalkınmayı destekleme ve aşırıcılıkla mücadele yasalarını öğretmek için mesleki eğitim merkezleri olarak nitelendirdiler. Çin' de 2016 yılı boyunca Sincan bağlantılı bir terör saldırısı dalgası yaşandı.

Nice, Çin'den katılmasının istendiğini, ancak büyükelçiliğinin "gönderilen mektupları ne kabul ettiğini ne de yanıtladığını" söyledi.

Çin'in Londra Büyükelçiliği yorum taleplerine yanıt vermedi, ancak Çin'deki yetkililer mahkemenin yalanları yaymak için "Çin karşıtı güçler" tarafından kurulduğunu söylediler.

Nice, İngiltere'ninki de dahil olmak üzere Batılı hükümetlerin de bu işe karışmayı reddettiğini söyledi.

Eylül ayında dört günlük bir duruşma daha düzenlemeyi planlayan mahkeme, kararını yıl sonuna kadar yayınlamayı umut ediyor.