Tasarının 9. bölümü, hükümetin önceden haber vermeksizin bir kişiyi vatandaşlıktan çıkarmasına izin vereceği için özellikle endişe verici. Bu, yetkililerin kişinin iletişim bilgilerine sahip olmaması veya "makul derecede pratik olmaması" durumunda yapılabilir.
Birini vatandaşlığından mahrum bırakmaya Birleşik Krallık yasalarına göre birkaç yıldır izin verilmiş olsa da, bunu onlara söylemeden yapmalarına izin verilmiyor.

Birleşik Krallık, yüksek profilli suçluları vatandaşlıktan mahrum bırakıyor ve önceki örnekler arasında, Suriye'de IŞİD'e (IŞİD) bağlı Bangladeşli ebeveynlerden doğan, K2 olarak bilinen ikili bir Anglo-Sudan vatandaşı olan Londra'dan Shamima Begum yer alıyor. teröre. Kuzey İngiltere'deki kızları hedef alan bir tımar çetesinin El-Şebab ve Anglo-Pakistanlı üyeleriyle bağlantılı faaliyetler.
Uygulama eskiden nadirdi. 2017 yılına kadar vatandaşlığından çıkarılanların sayısı yılda 20'den azdı. Son yıllarda 100'ün üzerine çıktı.

Eleştirmenler, çoğu çifte vatandaşlığa sahip oldukları veya potansiyel olarak başka bir pasaport alabilecekleri için etnik azınlıkların ikinci sınıf vatandaş olma riski altında olduğunu söylüyor.

Tasarı şimdi Lordlar Kamarası'na sunulacak ve muhtemelen onaylanacak ve yasal olarak bağlayıcı hale gelecek.

“Bizi her an kovma ihtimaline karşı İngiliz olmayan pasaportlarını saklamakta ısrar eden büyükanne ve büyükbabalarla büyüdüm. Dün İngiliz aktivist ve yazar Raj Kaur, tweet'inde etnik azınlıkların ihbarsız veya temyiz hakkı olmaksızın vatandaşlıklarından çıkarılmasına izin veren bir yasayı kabul ederek bu korkuyu rasyonalize etti.


İşçi Milletvekili Apsana Begum, bunun yalnızca toplumdaki en savunmasız kişilere acı çektireceğini söyledi.


Bir yazar, Ian Dunt, tweet attı: "Tasarı müstehcen: zalim, anlamsız, okuma yazma bilmeyen, ırkçı, anayasaya aykırı ve geriye dönük yasa yapma ilkesine aykırı. Aklı başında hiçbir demokratik toplum tasarıyı geçiremez. Ama yine de geçtiler."

Medya temsili için kampanya yürüten Samantha Asumadu, El Cezire'ye şunları söyledi: "Yalnızca Cuma günü tasarıdan, altı milyona kadar insanın sınır dışı edilme riski altında olduğunu söyleyen New Statesman parçası aracılığıyla biliyordum."


New Statesman dergisinin bu son raporunda muhabirler, tasarının şu anda İngiltere ve Galler'de yaklaşık altı milyon insanı oluşturan azınlıklara odaklandığını ve böyle bir suç işlemeleri halinde sınır dışı edilebileceklerini savundular. hükümet tarafından onaylandı.

Asumadu, tasarıya direnmek için toplumlar arası eylem çağrısında bulundu.

“Amaç, milliyet ve sınır yasasını tamamen durdurmak. Tüm gruplar arasında işbirliği tek ve en iyi seçenektir. Müslümanlar, Sihler, Yahudiler ve daha fazlası son günlerde bu tasarıya karşı çıkmak için toplandı. Lordlar Kamarası'ndaki bir sonraki işine yaklaştıkça muhalefet büyüyecek."

9. Maddeye karşı bir dilekçe 100.000'den fazla imza topladı. Parlamento, hükümet yönergelerine göre, bu seviyeye ulaşan tüm dilekçeler için bir tartışmayı değerlendirecek.


Muhafazakar bakanlar Çarşamba gecesi tasarının geçmesini alkışlarken, İçişleri Bakanı Priti Patel - tasarının ana destekçisi - "memnun olduğunu" söyledi.

No Borders Manchester'da kampanya yürüten Amie, tasarının Parlamento'dan geçmesindeki başarısının "cesaret kırıcı" olduğunu, ancak beklenmedik olmadığını söyledi.

Avam Kamarası oylamasından önce, Sınır Yok Manchester, içeriği ve potansiyel etkisi hakkında farkındalığı yaymak için Twitter fırtınalarını ve bilgi paylaşım atölyelerini kullanarak tasarı etrafında harekete geçiyordu.

Tasarıdaki başka bir madde, İngiliz Kanalı'ndaki mülteci kurtarma görevlerine katılan herkesi suçlayacak.

Dış Basın