Hamas, İngiltere'nin grubu, Filistin hareketinin destekçilerini 14 yıla kadar hapisle cezalandırabilecek bir terör örgütü olarak yasaklama hareketini kınadı.

Yasak için önümüzdeki hafta Meclis'te baskı yapacak olan İçişleri Bakanı Priti Patel Cuma günü Hamas'ın siyasi ve askeri kanatlarını ayırt etmenin mümkün olmadığını savundu. Hamas'ı "temel ve şiddetle anti-Semitik" olarak nitelendirdi ve yasağın Yahudi cemaatini korumak için gerekli olduğunu da sözlerine ekledi.
Hamas yaptığı açıklamada, "Filistin halkına karşı tarihsel günahını özür dilemek ve düzeltmek yerine… [İngiltere] kurbanlar pahasına saldırganları destekliyor" dedi.

Bu yorum, Balfour Deklarasyonu ve "Filistin topraklarını Siyonist harekete" teslim ettiğini söylediği İngiliz Mandası'na atıfta bulunuyor.


Silahlı direniş de dahil olmak üzere mevcut tüm yollarla işgale karşı direnmek, işgal altındaki halka uluslararası hukuk tarafından garanti edilen bir haktır.

Grup, İsrail'in Filistin topraklarını işgal etmesini, Filistinlilerin zorla yerinden edilmesini, evlerinin yıkılmasını ve Gazze Şeridi'ndeki iki milyondan fazla insanın kuşatılmasını "terörizm" olarak nitelendirdiği için destekçilerini İngiltere'nin hareketini kınamaya çağırdı. .

Washington DC'ye yaptığı bir gezi sırasında Patel, hareketinin "çok çeşitli istihbarat, bilgi ve ayrıca terörle bağlantılara dayandığını" söyledi.

“Bunun ciddiyeti kendisi için konuşuyor” dedi.


Patel, 2017'de ülkeye yaptığı özel bir tatil gezisinde üst düzey İsrailli yetkililerle yaptığı görüşmeleri ifşa etmemesi üzerine İngiltere'nin uluslararası kalkınma sekreteri olarak görevinden istifa etmek zorunda kaldı.

O zamanın Başbakanı Benjamin Netanyahu ve o zamanın muhalefet lideri Yair Lapid ile bir araya geldi.

Gazze Şeridi'ni yöneten Filistin hareketinin askeri kanadı olan Kassam Tugayları, Mart 2001'den bu yana İngiltere'de yasaklandı.

2000 tarihli Terörizm Yasası kapsamındaki açık bir yasak, İngiltere'yi Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği ile uyumlu hale getirecektir.

Patel'in teklifi başarılı olursa, Hamas bayrağını dalgalandırması, üyeleriyle toplantı yapması veya grubu destekleyen kıyafetler giymesi yasaklanacak.

Siyasi olarak, İşçi Partisi'nin daha solcu üyeleri arasında güçlü bir Filistin yanlısı destek verildiğinde, Britanya'nın ana muhalefet grubunu Hamas'a karşı tavır almaya zorlayabilir.

Bu ayın başlarında bir adam, İngiltere'nin 2005'te yasakladığı Hamas'ın askeri kanadını ve Filistin İslami Cihadını destekleyen tişörtler giydiği için İngiliz mahkemesine çıktı.

34 yaşındaki Feras Al Jayoosi, Haziran ayında Londra'nın kuzeyindeki Golders Green bölgesinde büyük bir Yahudi nüfusa sahip kıyafetler giymişti.

 

İsrail Başbakanı Naftali Bennett haberi alkışlayarak Hamas'ı "masum İsraillileri hedef alan ve İsrail'in yok edilmesini isteyen radikal bir İslami grup" olarak nitelendirdi.

"İngiltere'nin Hamas'ı tam bir terör örgütü ilan etme niyetini memnuniyetle karşılıyorum - çünkü tam olarak bu" dedi.

Şimdi dışişleri bakanı olan Lapid yaptığı açıklamada, "Bir terör örgütünün meşru bir gerekçesi yoktur ve herhangi bir ayrımcılık girişimi ... yapaydır." Dedi. Dedim.


Lapid, hareketin İngiliz ve İsrail hükümetleri arasındaki "ortak çabaların" sonucu olduğunu söyledi.
1987'de kurulan Hamas, İsrail'in Filistin topraklarını işgal etmesine karşı çıkıyor.

Gazze merkezli Hamas, 2006 Filistin parlamento seçimlerini milliyetçi rakibi Fetih'i yenerek kazandı. Ertesi yıl Gazze'nin askeri kontrolünü ele geçirdi.

İsrail'in bu yıl Mayıs ayında Gazze'ye düzenlediği 11 günlük saldırıda 66'sı çocuk en az 250 Filistinli hayatını kaybetmişti. İsrailli yetkililer, İsrail'de Hamas roketleri tarafından ikisi çocuk 13 kişinin öldüğünü söyledi.

Dış Basın