Uluslararası Af Örgütü ve BM İnsan Hakları Komiseri Michelle Bachelet de geçen hafta kınamalarını dile getirdi.

HRW yüzlerce tutuklama ve biri çocuk olmak üzere en az dokuz ölüm bildirdi. "Doğrulanmayan raporlar, ölüm ve tutuklamaların sayısının daha yüksek olabileceğini gösteriyor" diye ekledi.

15 Temmuz'da, Huzistan'da su kıtlığı nedeniyle kitlesel protestolar patlak verdi ve eyaletteki Arap toplumu tarafından yönetilen hükümetin ihmali ve Arap karşıtı ayrımcılığa karşı gösteriler düzenlendi.

Diğer birçok ildeki İranlılar dayanışmaya katıldı. İranlı yetkililer protestocuları öldürmek için "isyancıları" suçladı.

Ancak HRW, "Huzestan'daki şehirlerdeki protestolardan sosyal medyada paylaşılan videolar, güvenlik görevlilerinin protestoculara ateşli silahlar ve göz yaşartıcı gazla ateş ettiğini gösteriyor" dedi.


Londra merkezli Ahvazi insan hakları aktivisti Karim Dahimi Arab News'e verdiği demeçte, birçok protestocunun "tutuklanma korkusuyla hastaneye gitmediği ve ciddi yaralanmalarla eve dönmediği" için ölü sayısının daha da artabileceğini söyledi.

İranlı yetkililerin, "protestocuların cep telefonu numarası, kiminle temas halinde oldukları, kiminle birlikte oldukları ve aileleri kimin bilgilendirdiği" dahil olmak üzere kurbanların cesetlerini ailelere iade etmek için şartlar belirlediğini söyledi.

Mağdurların babaları ustaca kameraya çıkıp "Protestocuların oğlumu öldürdü ve oğlumun gösterilerle hiçbir ilgisi olmadığını" iddia ediyor.

"Bazı aileler baskı altında ve cesetleri almak istiyorlar, bu yüzden hükümetin şartlarını kabul ettiler. Diğer aileler istemiyor."

Dahimi, öldürülen protestoculardan sekizinin Ahvaz Arapları ve dokuzuncusunun Bahtiyari olduğunu söyledi. Kitlesel protestolara yönelik baskı, İran'ın Arap azınlığını orantısız bir şekilde etkiliyor.

Londra merkezli İran Adalet Örgütü'nün avukatı ve kurucu ortağı Shadi Sadr, tutuklanan yüzlerce protestocu ve eylemcinin "genellikle Arap Ahvaz etnik kökenine sahip" olduğunu tweetledi. Evlerinde ve işyerlerinde tutuklandılar” dedi.

HRW, İranlı yetkililerin "barışçıl protestocuları derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakmaları, ölümler hakkında rapor vermeleri ve güvenlik kurumları tarafından iddia edilen ölümcül güç kullanımına ilişkin bağımsız bir uluslararası soruşturmaya izin vermeleri gerektiğini" söyledi. Suistimallerin sorumlularından hesap sorulmalıdır” dedi.