Bush, "11 Eylül 2001 sabahı, Donald Rumsfeld yaralılara yardım etmek ve hayatta kalanların güvenliğini sağlamak için Pentagon'daki ateşe koştu" dedi. "Önümüzdeki beş yıl boyunca, savaş zamanı savunma sekreteri olarak istikrarlı bir şekilde hizmet etti - bu görevi güç, beceri ve onurla yerine getirdi."
Bush, Rumsfeld'i iyi hatırlıyor olsa da, Rumsfeld'in ölümüne verilen ilk tepkilere bakılırsa, tarih muhtemelen onların mirasına iyi bakmayacak.

Bush ve Rumsfeld, New York City ve Pentagon'a yapılan 11 Eylül saldırılarının ardından ABD'nin Afganistan ile savaşa girmesinden sonra ilk başarıyı gördüler.

Ancak bunlar, yıllarca süren aksiliklere, Irak'la hatalı istihbarata dayalı bir savaşa ve diğer tartışmaların yanı sıra ABD'nin işkence kullanması ve ordusunun sivilleri öldürmesine ilişkin uluslararası tepkilere yol açtı.

Rumsfeld, dönemin Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin'in kitle imha silahlarına sahip olduğu iddialarına dayanan Irak ile savaşın kısa bir savaş olacağını rezil bir şekilde söyledi.


Rumsfeld 2002'de verdiği bir röportajda, "Bugün Irak'ta güç kullanımının beş gün mü, beş hafta mı, yoksa beş ay mı süreceğini söyleyemem, ama kesinlikle bundan daha uzun sürmeyecek" dedi.

The American Independent'ın editörlerinden Oliver Willis, buna ve Hüseyin'in savaşı haklı çıkarmak için kullandığı iddia edilen nükleer silah programıyla ilgili başka bir alıntıya dikkat çekti.


Savaş, Mart 2003'ten, o zamanki Başkan Barack Obama'nın çatışmayı sonlandırdığı Aralık 2011'e kadar sürdü. Bununla birlikte, savaş 2013'te Suriye'nin iç savaşından yayılma olarak yeniden alevlendi ve ABD'nin 2017'ye kadar Irak'ta yoğun bir şekilde meşgul olduğunu gördü.

Irak'taki savaşlar, on binlerce ABD askeri üyesi de dahil olmak üzere yüz binlerce insanı öldürdü. Iraklı sivillerin toplam sayısı bilinmiyor. Irak Ceset Sayımı projesi, 2003'ten bu yana ölenlerin sayısını 30 Haziran itibariyle 185.724 ile 208.831 arasında gösteriyor.

Bu savaş ve bugün devam eden Afgan savaşı, ABD'nin, Bush yönetimi için bir tartışma kaynağı olan tutuklu düşman savaşçılarına işkence uyguladığını gördü.


The Huffington Post'un editörü George Zornick, Rumsfeld'in 2 Aralık 2002'de imzaladığı ve 20 saatlik sorgulamalar, fobilerin kullanımı ve stres pozisyonları için yetki veren notu paylaştı.


Bu ve diğer teknikler, Bush yönetimi sırasında “ileri sorgulama” olarak bilinmeye başlandı. Bilim adamları ve uzmanlar tarafından işkenceye tabi tutuldukları belirlendi.

Zornick, Rumsfeld'in altta dört saatlik bir ayakta durma sınırına meydan okuyan el yazısına dikkat çekti: “Ancak, günde 8-10 saat ayakta duruyorum. Neden Ayakta Kalmak 4 saatle sınırlı”.


Columbia Üniversitesi Knight First Amendment Enstitüsü başkanı ve eski Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği hukuk direktör yardımcısı Jameel Jaffer, Twitter'da şunları söyledi: , ve Guantanamo Körfezi. Bu her ölüm ilanının başında olmalı.”

Rumsfeld'in, yönetimin başlangıcında Bush'un ilk Dışişleri Bakanı Colin Powell ile ilk anlaşmazlıkları olduğu da biliniyordu. Powell, ölümüyle ilgili henüz bir açıklama yapmadı.

Ancak Powell'ın halefi onu sevgiyle hatırladı. Göreve gelen ilk Siyah kadın olan eski Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, eski savunma şefini “dikkat çekici ve kararlı bir kamu görevlisi” olarak hatırladığını söylemek için Twitter'a gitti.


Rice, Rumsfeld'i bir "meslektaş ve bir arkadaş olarak" özleyeceğini söyledi.

 

El Cezire