Irak'ta göstericiler, "elektriği geri istiyoruz yoksa bu fabrikayı terk etmeyeceğiz. Gösterici Diaa Wady, "Kerbela yakınlarındaki Al-Khairat elektrik santralinin önünde duracağız ve kapatacağız" dedi.

Çoğunluğu erkeklerden oluşan kalabalık, bir yetkilinin arabasına saldırdı, arka camını kırdı ve bağırdı.

“Biz burada sadece haklarımız için barışçıl protestocularız. Talebimiz elektriğin iade edilmesi, gelmezse çadırlarımızı alıp kamp kuracağız” dedi.

Cuma günü Maysan, Wasit ve Al-Kut gibi diğer güney illerinde düzinelerce protesto düzenlendi ve günlük en yüksek sıcaklıklar birkaç gün boyunca 50°C'yi aştı.

Elektrik bakanlığı, Irak'ın geri kalanına yayılmadan önce geçen hafta güneyde başlayan elektrik kesintilerinin elektrik hatlarına yönelik açıklanamayan saldırılar nedeniyle olduğunu söyledi.


Bakanlık sözcüsü Ahmed Musa televizyonda yaptığı açıklamada, "Birileri ülkeyi istikrarsızlaştırmaya ve kaosa neden olmaya çalışıyor" dedi.

Elektrik Bakanı Majed Hantoosh, Tahran'ın arz kesintisini duyurmasından bir gün önce, Haziran ayı sonlarında istifa etti. Irak'ın elektrik bakanının yaz sezonundan sağ çıkamadığı 18. yıl.


Irak'ta kaynayan yaz sıcaklıkları ve elektrik kesintileri genellikle el ele gider, ancak son krizin arkasında başka faktörler de var.

Irak, ABD'nin İran'a para transferlerine yönelik yaptırımları, derin bir mali kriz ve pandemi ile düşük petrol fiyatları nedeniyle ödeme yapamadığını söyledi.

Bağdat hükümeti ayrıca çok az sayıda tüketicinin elektrik faturalarını ödediğini ve birçoğunun elektrik şebekesine yasadışı olarak hat bağlayarak elektriği çaldığını söylüyor.

Elektrik kesintileri dalgası, sıcak hava dalgasına sahip olanlar ile olmayanlar arasında derin bir uçurum olduğunu ortaya çıkardı.

Bağdat'ın nispeten zengin sakinleri, ulusal şebeke çöktüğünde devreye girecek jeneratörleri karşılayabilirken, diğerleri günlerce klima olmadan mücadele etti.

Devlet memuru Sadık Sadkan, elektrik kesintileri sırasında orta sınıf mahallesine güç sağlayan bir jeneratöre erişmek için ayda yaklaşık 200 dolar ödüyor. 

 

(Dış Basın)