Görüşmeden sonra, Rusya'nın üst düzey temsilcisi Mikhail Ulyanov, Ortak Kapsamlı Eylem Planı'nı veya JCPOA'yı ziyaret etmek için tweet attı ve "bugün, nükleer anlaşmanın restorasyonu ile ilgili Viyana müzakerelerindeki tartışmasız ilerlemeyi vurguladık." ifadelerini kullandı.

Ulyanov, "Ortak Komisyon önümüzdeki hafta tekrar toplanacak." dedi ve ekledi: "Bu arada, uzmanlar gelecekteki anlaşmanın unsurlarını hazırlamaya devam edecekler."

Diplomatlar Viyana'da bir araya geldiğinde, ABD'nin masalarında temsilcisi yoktu ve 2018'de tek taraflı olarak anlaşmadan çekildi. Trump ayrıca İran'ı anlaşmayı daha fazla tavizle yeniden müzakere etmeye zorlamak için yaptırımlar uyguladı ve artırdı.

Ancak ABD Başkanı Joe Biden anlaşmaya yeniden katılmak istedi ve Viyana'daki bir ABD delegasyonu İran'la dolaylı görüşmelere katılırken, diğer dünya güçlerinden diplomatlar arabulucu olarak hareket ediyordu.
Mevcut ve eski ABD yetkililerine ve ilgili diğerlerine göre, Biden yönetimi, İran'ın nükleer anlaşmayı yeniden düzenlemesine yardımcı olmak için Trump döneminin bazı kısıtlamalarını kaldırmayı düşünüyor.
Ulyanov, ana görüşmelerde ABD heyetini destekleyen JCPOA'dan yetkililerle yan yana görüştüğünü ancak İran heyetinin ABD'li diplomatlarla görüşmeye hazır olmadığını söyledi.

Nükleer anlaşma, İran'ı nükleer programında tehlikeye atacağına söz verdi. ABD yaptırımları İslam Cumhuriyeti ekonomisini bir kez daha sarstı. Tahran, diğer ülkelere yaptırımlardan kaçınmaları için baskı yapma çabası içinde, hisse senetlerinin saflığını artırmak için anlaşmayı zenginleştirme ve tamponlama gibi konuları gündeme getirerek yanıt verdi.

Anlaşmanın nihai amacı, İran'ın istemeyerek ısrar ettiği bir nükleer bomba geliştirmesini önlemektir. İran şimdi uranyumu bir bomba yapacak kadar zenginleştirdi, ancak nükleer anlaşma imzalanmadan önceki miktara bile sahip değil.

Viyana müzakereleri Nisan ayı başlarında başladı ve bir dizi üst düzey görüşmeyi içeriyor. Uzman gruplar ayrıca Amerikan yaptırımları ve İran'ın itaati ve ABD'nin geri dönüşünün "olası düzeni" ile ilgili sorunların nasıl çözüleceği üzerinde çalışıyor.

Viyana'daki görüşmelerin dışında başka zorluklar da devam ediyor.
İsrail tarafından şüphelenilen bir saldırı, geçtiğimiz günlerde İran'ın Natanz nükleer sahasını duyurdu ve bilinmeyen uygulamaları büyük hasara yol açtı. Tahran, bugüne kadarki en yüksek seviye olan% 60'a varan saflıkla çeşitli uygulamalar için uranyum zenginleştirmeye başlayarak misilleme yaptı.