Avrupa Birliği'nden Pazartesi günü yapılan açıklamada, ABD'li ve İranlı diplomatların yeni bir nükleer anlaşmaya varma konusunda müzakerelerin beşinci turu için bu hafta Viyana'da bir araya gelerek başlayacaklarını bildirildi.
AB'den yapılan açıklamada, "Ortak Kapsamlı Eylem Planı (JCPOA) Ortak Komisyonu bu 25 Mayıs Salı günü Viyana'da fiziksel bir formatta devam edecektir." ifadesi yer aldı.
Bildiride, "Katılımcılar, ABD'nin OKEP'ya olası bir dönüşü ve OKEP'nın tam ve etkili bir şekilde uygulanmasının nasıl sağlanacağı konusundaki tartışmalarına devam edecektir." ifadesi yer aldı.
Başkan Joe Biden'ın göreve gelmesinden bu yana ABD, eski Başkan Donald Trump'ın Obama yönetimi altında aracılık edilen 2015 nükleer anlaşmasından çekilmesinin ardından İran ile anlaşmaya varma konusunda endişeliydi.
Zaman zaman iyimserlik belirtilerine rağmen, tarafların Viyana'da anlaşmaya ne kadar uzak veya ne kadar yakın oldukları belirsiz.

İran, Biden yönetiminden OKEP'ya tam uyum sağlamadan önce Trump yönetiminin uyguladığı tüm yaptırımların kaldırılmasını talep etti.

Ancak Biden ve ekibi şimdiye kadar reddetti ve Washington'un tek taraflı bir hamle yapmayacağını söyledi.

Ve hafta sonu, üst düzey ABD'li diplomat Tahran'ın OKEP'ya uyumu sürdürmek için gerekli adımları atmaya hazır olup olmadığının belirsiz olduğunu söyledi.