Devlet medyasının Cumartesi günü bildirdiğine göre, kuraklık çeken güneybatı İran'daki su kıtlığına karşı protestolar sırasında bir gösterici vurularak öldürüldü ve yetkililer ölümden "fırsatçıları ve isyancıları" sorumlu tuttu.

Resmi IRNA haber ajansı, göstericinin Huzistan eyaletine bağlı Shadegan kasabasında öldürüldüğünü söyledi.
İlçe vali yardımcısı Omid Sabripour IRNA'ya verdiği demeçte, "Dün gece (Cuma), birkaç Shadegan, kuraklık nedeniyle su kıtlığını protesto etmek için toplandı ve bu sırada fırsatçılar ve isyancılar göstericilerden birini vurdu."

İran'ın petrol zengini güneybatısındaki şiddetli su kıtlığı nedeniyle bir gecede sokak protestoları patlak verdi ve İran haber kaynaklarına ve Cuma günü sosyal medyada yayınlanan videolara göre ülke son 50 yılın en büyük kuraklığıyla karşı karşıya.

Videolar, protestocuların yolu kapatmak için lastikleri ateşe verdiğini ve bazı silah seslerinin duyulmasının ardından güvenlik güçlerinin kalabalığı dağıtmaya çalıştığını gösterdi. Reuters, videoların gerçekliğini bağımsız olarak doğrulayamadı.

Bölgesel haber sitesi Asrejonoob tarafından yayınlanan bir videoda yaşlı bir protestocu, "Devlet televizyonu söylediklerimizi yayınlamalı ve susuzluktan ölen bir bufalo görüntüsünü göstermelidir" dedi.


Mayıs ayında İran Enerji Bakanı Rıza Ardakanian, bu yılın "son 50 yılın en kurak yıllarından biri" olduğunu söyleyerek yaz aylarında su kıtlığı konusunda uyardı.

Su kesintileri elektrik kesintilerine yol açtı ve geçtiğimiz hafta birçok şehirde protesto yürüyüşleri düzenlendi. Bazı protestolar sırasında insanlar dini lider Ayetullah Ali Hamaney'e öfkelerini dile getirerek, "Diktatöre ölüm" ve "Hamenei'ye ölüm" sloganları attılar. 

Son haftalarda İran'ın kilit enerji sektöründeki binlerce işçi, daha iyi ücretler ve çalışma koşulları talep ederek güneydeki gaz sahalarında ve büyük şehirlerdeki bazı rafinerilerde protesto gösterileri düzenledi. Devamını oku

İran ekonomisi, ABD yaptırımlarının ve COVID-19 salgınının etkisi altında çöktü. Ortadoğu'da hiçbir yer virüsten İran'dan daha fazla etkilenmedi.

İşçilerin ve emeklilerin protestoları, %50'nin üzerinde enflasyon, yüksek işsizlik ve bazı işçilerin maaşlarının ödenmediğinden şikayet ettiği bir ekonomide artan hoşnutsuzlukla birlikte aylardır neredeyse hiç durmadan devam ediyor.

(Dış Basın)