İran'daki İnsan Hakları Aktivistleri tarafından İnsan Hakları Aktivistleri Haber Ajansı'ndan çekilen video, İran'ın huzursuz Huzistan eyaletindeki gösterilerin merkez üssü olan Susangerd'de vurulmayı gösterdi.
Bir polis memuru havaya tabancayla ateş ediyor ve görüntülerde en az bir el silah sesi daha duyuluyor. Motosikletli çevik kuvvet polisi köşeyi döndü ve protestoculara ateş açtı.
Video, İran'ın Şii teokrasisinin ayrımcılığından şikayet eden etnik Araplara ev sahipliği yapan Huzistan'daki gösterilerle ilgili Associated Press haberleriyle aynı zamana denk geldi. Video ayrıca Susangerd'in tanıdık özelliklerine de uyuyor ve protesto, son günlerde diğer gösterilerin gerçekleştiği yerde gerçekleşti.
Pazar günü, Huzistan eyaletinin güvenlik işlerinden sorumlu vali yardımcısı, huzursuzluğun en az bir kişiyi öldürdüğünü itiraf etti. Devlet tarafından işletilen IRNA haber ajansı, Valiollah Hayati'nin "isyancıları" Huzistan'daki Shadegan şehrinde bir vatandaşı öldürmekle suçladığını bildirdi. Kanlı bir baskı geçmişine rağmen, İran hükümeti protestocuların ayaklanması sırasında meydana gelen ölümlerden uzun süredir protestocuları sorumlu tutuyor.
Arap ayrılıkçılar, Irak diktatörü Saddam Hüseyin'in 1980'lerde İran'la girdiği savaş sırasında ele geçirmeye çalıştığı Huzistan'da uzun süredir faaliyet gösteriyor. Geçmişte petrol boru hatlarını havaya uçurdular ve 2018'de Ahvaz'daki bir askeri geçit törenine düzenlenen ve en az 25 kişinin ölümüne neden olan bir saldırı da dahil olmak üzere saldırılardan sorumlu tutuldular.
İran'da geçmişte yaşanan su endişeleri, öfkeli göstericileri sokaklara taşıdı. Ülke, kısmen yetkililerin şiddetli kuraklık olarak nitelendirdiği şey nedeniyle haftalarca kesintilerle karşı karşıya kaldı. Geçen yıl yağışlar neredeyse yüzde 50 azaldı ve barajlardaki su kaynakları azaldı.
Huzistan'daki protestolar, İran'ın koronavirüs pandemisinde tekrarlanan enfeksiyon dalgalarıyla mücadele etmesi ve petrol endüstrisindeki binlerce işçinin daha iyi ücretler ve koşullar için grevler başlatmasıyla geldi.
İran ekonomisi, o zamanki Başkan Donald Trump'ın 2018'de Amerika'yı Tahran'ın dünya güçleriyle nükleer anlaşmasından tek taraflı olarak geri çekme ve İslam Cumhuriyeti'nin para birimi riyali devalüe etme kararından bu yana ABD yaptırımları altında mücadele ediyor.

(Dış Basın)