Eski İran Meclis Başkanı Ali Laricani, Anayasa Koruma Konseyi'nden (AKK) adaylığının veto nedenini açıklamasını istedi.
Laricani yaptığı yazılı açıklamada, AKK'ya çağrıda bulunarak, "Benim ve ailem hakkında sunulan haberlerin asılsız olduğunun kanıtlanması için adaylığımın veto gerekçesi olmaksızın açık ve resmi bir şekilde açıklanmasını talep ediyorum" dedi.
Bunun üzerine AKK Sözcüsü Abbas Ali Kedhodayi, seçim kanununda veto nedenlerinin açıklanmasına ilişkin bir hüküm bulunmadığını belirtti.
Kethodayi'ye yanıt veren Ali Laricani, adayların talep etmesi halinde AKK'nın veto gerekçelerini açıklamak zorunda olduğunu kaydetti.
İran'da 18 Haziran'da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimi için Anayasayı Koruma Kurulu'na 40'ı kadın 592 adayın başvurduğu bildirildi.
Anayasayı Koruma Konseyi sözcüsü Abbas Ali Kedhodayi 17 Mayıs'ta yaptığı açıklamada, 592 adaylıktan sadece 40'ının şartları yerine getirdiğini duyurdu.
Seçimlerde aday olmak isteyenlerin rejime bağlılıkları ile siyasi, ahlaki ve dini geçmişlerini inceleyen Kurul, 25 Mayıs'ta gerekli şartları taşıdığı açıklanan 40 adaydan sadece 7'sinin aday olmasına izin verildiğini duyurdu. Çalıştırmak. aday ol.
Konsey kararına göre, reformist ve ılımlı muhafazakar bir çizgide bulunan mevcut Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri, eski Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ve Meclis Başkanı Ali Laricani gibi ülke siyasetinin bazı önemli isimlerinin seçimlere katılmasına izin verilmedi. .
Reformcu gruplar daha önce adaylarının veto edilmesi halinde seçimlere katılmayacaklarını açıklamışlardı.
Reformist ve ılımlı muhafazakar seçmenlerin önemli bir bölümünün sandık başına gitmeyeceği tahmin ediliyor.
Halkın seçimlere yüksek katılımını demokratik destek olarak kabul eden ülkenin lideri Ayetullah Ali Hamaney, 27 Mayıs'ta yaptığı konuşmada Muhafızlar Konseyi'nin vetosu nedeniyle seçimleri boykot çağrılarına tepki gösterdi. Anayasa, "Seçimler faydasız diyenlere kulak asmayın. Halkın yanında değiller. Halkın yanında olanlar. Kimsenin sandığa gitmesine engel olamazlar" diyor. dedim.
İran Öğrenci Anket Ajansı (ISPA) tarafından 9 Haziran'da ülke çapında yapılan bir ankette, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oy kullanacaklarını söyleyen katılımcıların oranının 1979'dan bu yana en düşük seviye olan yüzde 38'de kaldığı ortaya çıktı.