Edinilen bilgilere göre İran tarafından 10 füze fırlatılan Erbil'de 5 füze Pêşrew Dizayi'nin evine isabet etti. Saldırıda 3 sivil yaşamını yitirirken 17 sivil ise yaralandı. 

5 füzenin isabet ettiği Pirzin'deki evde Kürt iş insanı Pêşrew Dizayi, bir yaşını doldurmamış kızı ve evinde misafir olan Iraklı Hristiyan iş insanı Kerem Mikhail yaşamını yitirdi. Saldırıda Pêşrew Dizayi’nin evinde görevli 2 Filipinli çalışan, eşi ile 2 çocuğu yaralandı. 

5 füzenin düştüğü yerlerde ise 12 vatandaş çeşitli yerlerinden yaralandı. 

Erbil’e yönelik füze saldırısını üstlenen İran Devrim Muhafızları Ordusu, bölgedeki "İran karşıtı grupların ve casusların karargahlarını balistik füzelerle hedef alındığını" savundu.

Kürdistan Bölgesi Güvenlik Konseyi, İran Devrim Muhafızları Ordusu’nun Erbil’e yönelik saldırısında 4 sivil vatandaşın hayatını kaybettiğini, 6 kişinin de yaralandığını açıkladı. Konsey İran’ın iddialarını da yalanladı.

Kürdistan Bölgesi Güvenlik Konseyi’nden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“15-16 Ocak 2024 günü saat 23.30'da İran Devrim Muhafızları Erbil'de birçok sivil bölgeyi çok sayıda balistik füzeyle hedef aldı. Maalesef ilk belirlemelere göre 4 sivil şehit oldu, 6 sivil de yaralandı. Yaralılardan bazılarının durumu ağır. Devrim Muhafızları, saldırının İran’a muhalif grupların mevzilerini hedef aldığını iddia etti. Bu bahane temelsizdir ve reddediyoruz. Maalesef daima asılsız gerekçelerle Erbil'e yönelik saldırılar düzenlendi. İstikrarlı bir bölge olan Erbil hiçbir zaman hiçbir tarafa tehdit kaynağı olmamıştır. Bu, Kürdistan Bölgesi'nin ve Irak'ın egemenliğinin açık bir ihlalidir. Irak federal hükümeti ve uluslararası toplum bu suça karşı sessiz kalmamalıdır.”  

Devrim Muhafızları'nın hedef aldığı yer bir iş insanının eviydi ve o evde bulunan insanlar ise Iraklı bir iş insanı ve aile üyeleriydi. Saldırıdaö len ve yaralananların hepsi sivillerdi.

Bu fotoğraflarda Pêşrew Dizayi’nin hedef alınan ve büyük yıkım yaşanan evinin son halini görebilirsiniz. Saldırıda ölenler arasında Pêşrew Dizayi’nin bir yaşının altındaki kızı Jina da bulunuyor. Fotoğraflarda küçük kızın cansız bedeninin yıkıntılar arasında çıkarıldığı anlar görülüyor. 

 

Kaynak: Rudaw