İbrahim Reisi, muhalifler tarafından "Katliam Şefi" olarak adlandırılıyor. Başkanı, 1988'de İranlı devrimci lider Humeyni'nin emriyle hapsedilen rejim muhaliflerini idam etmeye karar veren komitedeydi. Siyasi mahkumları infaz etme ve 2009'da toplumsal huzursuzluğu bastırmadaki rolü nedeniyle Kasım 2019'da ABD yaptırım listesine alındı.
İran Seçim Merkezi Başkanı Cemal Örf, düzenlediği basın toplantısında 13. Cumhurbaşkanlığı Seçimlerinin ilk sonuçlarını paylaştı.
Şimdiye kadar sayılan 28 milyon 600 bin oydan Orf, muhafazakar aday Şef 17 milyon 800 bin, muhafazakar aday Muhsin Rızai 3 milyon 300 bin, reformist aday Abdunnasır Himmeti 2 milyon 400 bin ve bir diğer muhafazakar aday Emir Hüseyin Kadızade. Haşimi'nin de 1 milyon oy aldığını belirtti.
Bu sonuçlara göre oyların yüzde 62'sini alan Reisi, ilk turda cumhurbaşkanı seçilebilmesi için gereken yüzde 50+1'i geçerek 8. Cumhurbaşkanı oldu.
İbrahim Reisi, Ayetullah Ali Hamaney'den sonra İnkılap Lideri pozisyonuna oturması muhtemel isimlerden biridir.
İran'da halk dün yeni cumhurbaşkanını seçmek için sandık başına gitti. Ülkedeki 59 milyon seçmenin yarısından fazlasının ekonomik zorluklar nedeniyle oy kullanmadığı seçimi Muhafazakar Yargıç Başkan kazandı ve bir kesimin desteğini alan bazı oylarla birlikte boykot çağrıları arttı. İnsanların kaçmasına izin verilmedi.
Reisi, 14 Aralık 1960'ta Meşhed'de doğdu. Avukat olan Reisi, 1979 devriminden sonra 1981 yılında Kereç savcısı olarak meslek hayatına başladı. Görevinde hızla yükselen Chieftain, kısa sürede Tahran Başsavcı Yardımcısı oldu.
Rejim karşıtları tarafından "ölüm komitesi" olarak adlandırılan 4 kişilik heyetin başkanı, muhalifler tarafından "katliam Ayetullah" olarak adlandırılıyor. O dönemde yaklaşık 3 bin kişinin idam edildiği iddia ediliyor.
Humeyni'nin ölümünden sonra, Hamaney döneminde hızla yükselişe geçtiği gözlenen devlet başkanı, 1989-1994 yıllarında Tahran Cumhuriyet Başsavcısı olarak görev yaptı. 1994 yılında Devlet Denetleme Kurumu Başkanlığı'na atanan Şef, bu görevde 10 yıl kaldı.
Reisi, daha sonra 2004 yılında Yargı Birinci Başkan Yardımcısı olarak atandı. 2014 yılında İran Başsavcısı olarak atanan Reisi, 2016 yılında Hamaney tarafından Meşhed İmam Rıza Türbesi ve Külliyesi Vakfı Başkanlığına atandı.