Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, işletmelerin banka kredilerine olan talebindeki azalış, 2023 yılının üçüncü çeyreğinde de devam etti. Yabancı para cinsinden açılan krediler dışındaki tüm kredi türlerine olan talepte bir düşüş gözlemlenirken, yabancı para cinsinden kredilere olan talebin ise artış gösterdiği belirtildi.

TCMB açıklamasında, hisse senedi ihracı gibi alternatif finansman kaynaklarının kredi talebini azalttığı, peşin alımlardaki indirimlerin ise talebi artırdığı ifade edildi. Yılın son çeyreğinde kredi talebindeki azalışın zayıflayarak devam etmesi bekleniyor.

Bireysel kredi talebinde ise, konut kredilerinde bir artış yaşanırken, taşıt kredilerinde bir önceki çeyrekteki artışın yerini tekrar azalışa bıraktığı kaydedildi. Konut kredilerinde piyasa beklentileri, bireysel kredilerde ise tüketici güveni talebi artıran faktörler arasında yer alıyor. Taşıt kredilerindeki azalışta ise vergi ve diğer yüklerin etkili olduğu ifade edildi. Bankalar, yılın son çeyreğinde konut ve bireysel kredi taleplerinin artış göstermeye devam edeceğini, taşıt kredi talebinin ise tekrar yükselmesini öngörüyor.

Hibya Haber Ajansı