İspanya,  Çin aşıları Sinopharm ve Sinovac-Coronavac ile Pfizer, AstraZeneca, Janssen ve Moderna'nın Kovid-19 aşılarını kabul eden İspanya, aşı QR kodlarını gösterdiklerinnde ve aşı işlemleri 14 gün önceden tamamlananların ülkeye ücretsiz giriş yapabileceğini duyurdu.
Sadece uçuştan 72 saat önce yapılan PCR testleri ile ülkeye girişe izin veren İspanya, aşı sürecini tamamlayanların yanı sıra artık daha ucuz antijen testlerini de kabul ediyor.
Büyük yolcu gemileri olan yolcu gemileri de yaklaşık 1 yıl sonra İspanya'ya gelmeye başlayacak.
Barselona şehrinin ekonomisi için büyük önem taşıyan kruvaziyer gemileri için planlanan ilk geminin 26 Haziran'da varacağı belirtiliyor.
Öte yandan İspanya'da turizm gelirleri ve turist sayısı içinde en önemli paya sahip olan İngilizlerin salgından önce gelmesiyle ilgili sorunlar sektördeki belirsizlikleri artırdı.
İngiltere, yurt dışına seyahat edecek, dönüşlerinde iki PCR testi yaptırmak ve 10 gün karantinada kalmak zorunda kalan vatandaşları için hazırladığı listede İspanya'yı "sarı bölgede" tutmaya devam etti.
Hatta daha önce yeşil bölgede olan Kanarya Adaları da yakın zamanda güncellenen listede sarı bölgede yer alıyor. İngiltere'nin bu kararının İspanyol turizmini olumsuz etkileyeceği belirtiliyor.
Son olarak Batı Sahra sorunu nedeniyle İspanya ile diplomatik kriz yaşayan Fas, İspanya'yı Avrupa'da yaşayan ve yaz tatili için ülkeye dönen vatandaşlarının deniz seyahat rotalarından çıkardı.
Fas hükümeti, COVID-19 salgını nedeniyle bu yaz Fas'a yalnızca Sete (Fransa) ve Cenova'dan (İtalya) arabalı feribotların gelebileceğini açıklayarak İspanya limanlarını (Almeria ve Algeciras) hariç tuttu.
Normalde Avrupa'da yaşayan Faslıların ilk tercihi olan İspanya üzerinden ülkelerine taşınmak, İspanya'ya önemli bir ekonomik gelir bıraktı.
Pandemi öncesi dönemde, her yaz İspanya ve Fas arasında 3 milyondan fazla yolcu ve 750.000'den fazla araç geçti.
İspanyol hükümeti bu yaz 8,5 ila 10 milyon turist beklediğini açıkladı.
Ülkede Kovid-19 aşısını tamamlayan kişi sayısı 10 milyonu geçti, uygulanmakta olan OHAL'in 9 Mayıs'ta sona ermesiyle normalleşme adımları hızlandırıldı.