İsrail, yardım kamyonları Kerem Şalom sınırından Gazze'ye geçerken askerinin havan topu saldırısında yaralandığını açıkladı.

İsrail ile sınır kapısı olan Karem Ebu Salem(Kerem Şalom) üzerinden Gazze'ye doğru yuvarlanmaya başlayan uluslararası yardım tırlarından oluşan bir konvoy, salı günü İsrail'in bölgeye havan topu saldırısı düzenlediği gerekçesiyle geçişi kapatmasıyla durduruldu.

Salı günkü hareket, İsrail'in Topraklardaki Hükümet Faaliyetleri Koordinatörü'nün (COGAT) yardımların ulaştırılması için sınır kapısının geçici olarak açıldığını duyurmasından kısa bir süre sonra gerçekleşti.
COGAT'tan daha sonra yapılan açıklamada, saldırıda bir İsrail askerinin hafif şekilde yaralanmasının ardından sınır kapısının kapatıldığı belirtildi.

"Kerem Şalom Geçidi'ne doğru havan topu bombalarının ateşlenmesinden sonra ... kamyonların geri kalanının girişinin durdurulmasına karar verilmiştir." dedi.
Daha önce Norveç Mülteci Konseyi Orta Doğu medya danışmanı Karl Schembri, El Cezire'ye keram Ebu Salem ve Beit Hanoon (Erez) geçişlerinin kapalı tutulması halinde Gazze'nin "boğulacağını" söylemişti.

Schembri, "Geçişlerin açık olması kesinlikle şarttır." dedi.

"Bu insanların sadece temel eşyalara değil, şimdi hayati insani yardıma da ihtiyaçları var. Ve İsrail'in bu maddelere güvenli geçiş hakkı verileceğine dair güvence vermesi gerekiyor."

Schembri ayrıca, işçilerin içeri girip halkın ihtiyaçlarını değerlendirebilmeleri için insani koridorlar ve ateşkesler olması gerektiğini söyledi.

Yetkili, "Bombardımanlar devam ederken teslimat yapamakla olmaz." dedi.
Londra merkezli hak grubu Uluslararası Af Örgütü, Gazze'deki konutlara düzenlenen hava saldırılarıyla ilgili soruşturma çağrısında bulundu.
Af Örgütü, "İsrail güçleri, savaş suçları veya insanlığa karşı suç teşkil edebilecek saldırılarda, konut binalarını hedef alan bir dizi hava saldırısı düzenleyerek, bazı durumlarda tüm aileleri - çocuklar da dahil olmak üzere
- öldürerek ve sivil mülklerin yok edilmesine neden olarak Filistinli sivillerin yaşamlarına şok edici bir ihmal sergiledi." dedi.
Af Örgütü, İsrail'in önceden uyarıda bulunulmadan meskun evlere başlattığı dört ölümcül saldırıyı belgelediğini söyledi ve Uluslararası Ceza Mahkemesi'ni soruşturmaya çağırdı.

Örgüt, İsrail'in 11 Mayıs'taki saldırılarında Ebu el-Ouf ve el-Kolaq ailelerine ait iki konut binasının yıkıldığını ve 11'i çocuk 30 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi.

El Atar ailesinin üç katlı binasının vurulduğu 14 Mayıs'ta bir kadın ve üç çocuğunun hayatını kaybettiği belirtildi.

Ayrıca, sekiz kişiyle birlikte yaşadığı Nader Mahmud Muhammed El Thom'un evine 15 Mayıs'ta haber vermeden saldırı düzenlendiği de eklendi.

Saldırıların başlamasından bu yana Gazze'de 61'i çocuk olmak üzere en az 213 Filistinli öldürüldü. Yaklaşık 1500 Filistinli yaralandı.