Edinilen bilgiye göre, üst düzey bir Hizbullah yetkilsi saldırıya ilişkin açıklamasında, "İsrail hava saldırısında, Fuad Şükr'den sonra silahlı kuvvetlerin ikinci komutanı olan Rıdvan Gücü komutanı İbrahim Akil öldürüldü" dedi. Aqil, Temmuz ayında yine Hizbullah'ın Beyrut'un güneyindeki kalesinde düzenlenen bir İsrail saldırısında öldürüldü.

İBRAHİM AQİL KİMDİR?

Aqil, 1983'te Beyrut'taki ABD Büyükelçiliği'ne ve oradan da ABD Deniz Kuvvetleri Kışlası'na düzenlenen bombalı saldırıların arkasında olan Hizbullah'ın İslami Cihad Örgütü'nün önde gelen üyelerinden biriydi.

İSRAİL'DEN HEDEFLİ SALDIRI

Bugün düzenlenen saldırı, Hizbullah'ın Gazze savaşında Filistinli militanlar Hamas'ı desteklemek için İsrail ile sınır ötesi çatışmalara başlamasının ardından Ekim ayından bu yana İsrail'in Beyrut'un güney banliyölerine düzenlediği ve üstlendiği üçüncü saldırı oldu.

ABD, İsrail'den daha önce herhangi bir bildirim gelmediğini ve operasyonla bir ilgilerinin bulunmadığını söyledi.

Son saldırı, Hizbullah'ın iletişim araçlarına yönelik ölümcül sabotaj saldırılarının gerginliği tırmandırmasının ardından birkaç gün sonra geldi.

AFP'ye konuşan Lübnanlı bir güvenlik kaynağı, hassas konuları görüşmek üzere isminin açıklanmasını istemeyerek, "İsrail, Beyrut'un güney banliyölerinde El-Kaim Camii yakınlarında bir hava saldırısı düzenledi" dedi.

İsrail ordusu, Beyrut'ta "hedefli saldırı" düzenlediğini duyurdu.

Lübnan Sağlık Bakanlığı, saldırıda en az sekiz kişinin öldüğünü, 59 kişinin de yaralandığını bildirdi.

Hizbullah'ın El-Menar televizyonu, saldırının gerçekleştiği yerden canlı yayında ambulansların bölgeye geldiğini ve yaralıları sedyelerle taşıdığını gösterdi.

Lübnan'ın resmi haber ajansı Ulusal Haber Ajansı, "Beyrut'un güney banliyösündeki el-Cemus bölgesindeki bir konut binasındaki bir daireyi hedef alan düşman saldırısını" bildirdi.

Güney Beyrut'a düzenlenen önceki saldırılarda Şükr 30 Temmuz'da, Hamas'ın ikinci lideri Salih el-Aruri ise 2 Ocak'ta öldürülmüştü.

 

Dış Basın