Bennett'in televizyondan yaptığı bir konuşmada açıkladığı karar, muhalefet şefi Yair Lapid'in sağ, merkezci ve sol partilerden oluşan bir koalisyon kurmasını ve Netanyahu'ya 1999'dan bu yana ilk seçim yenilgisini vermesini sağlayabilir.

23 Mart'ta yapılan kesin olmayan ulusal oylamada Netanyahu'nun sağcısı Likud'un ardından ikinci sırada yer alan merkezci Yeş Atid partisinin başkanı Lapid, İsrail cumhurbaşkanının yeni hükümeti ilan etmesi için Çarşamba günü verdiği süreyle karşı karşıya.

 

Lapid'in başarı şansı büyük ölçüde, Yamina partisinin 120 üyeli parlamentodaki altı sandalyesi ona kralcı statüsü vermeye yetecek eski bir savunma şefi ve yüksek teknoloji milyoneri olan Bennett'e kaldı.

Olası bir güç paylaşımı anlaşmasına göre Bennett, Likud partisinin 71 yaşındaki başkanı Netanyahu'nun yerine başbakan olacak ve daha sonra bir rotasyon anlaşmasında merkezci Lapid'e yol verecekti.

Bennett konuşmasında, "Bugün, Yesh Atid başkanı Yair Lapid ile birlik hükümeti kurma yolunda tüm gücümle çalışmak niyetinde olduğumu duyuruyorum." dedi. "Ya beşinci seçim ya da birlik hükümeti."dedi.
Bennett'in duyurusuna televizyondan yanıt veren Netanyahu, Bennett'in Lapid'e katılmamak için geçmişte verdiği sözleri gerekçe göstererek onu "yüzyılın sahtekarlığını" yapmakla suçladı. Sağcı bir hükümetin hala bir olasılık olduğunu söyledi.

İsrail, Nisan 2019'dan bu yana net bir galibiyet alamayarak sona eren dört seçim düzenledi ve Netanyahu ve rakiplerini meclis çoğunluğundan az bıraktı ve usta lider bir bekçi hükümetinin başı olarak görevde kaldı.

Yeni koalisyonun çeşitli üyelerinin, İsrail'in en uzun süre görev yapan lideri olan ve şu anda inkar ettiği yolsuzluk suçlamalarıyla yargılanan Netanyahu'nun 12 yıllık seçime son verme arzusu dışında pek bir ortak noktası yok.

Netanyahu karşıtı bir ittifak kırılgan olacak ve bennett'in gündeminin büyük kısmına karşı çıkan Arap milletvekillerinin dışarıdan destek alması gerekecekti, bu da işgal altındaki Batı Şeria'da daha fazla yerleşim inşası ve kısmi ilhakını içeriyor.

Kovid-19 salgınından ekonomik toparlanmaya odaklanılması beklenirken, üyelerin katılmadığı konuları bir kenara bırakarak, dinin toplumdaki rolü ve Filistinlilerin devlet olma hedefleri gibi konuların bir kenara bırakılacağı beklenecek.

Netanyahu, böyle bir koalisyonun İsrail'in güvenliği ve geleceği için bir tehlike olduğunu söyledi.

"İsrail'in caydırıcılığı için ne yapacak? Düşmanlarımızın gözlerine nasıl bakacağız." dedi. "İran'da ve Gazze'de ne yapacaklar? Washington'daki hükümet salonlarında ne diyecekler?"

10 Mayıs'ta İsrail ile Gazze militanları arasında şiddet olayları patlak verdiğinde ve Bennett tartışmaları askıya aldığında bir Bennett-Lapid anlaşmasının yakın olduğu bildirilmişti. Çatışmalar 11 gün sonra ateşkesle sona erdi.

Filistin Kurtuluş Örgütü'nden bir yetkili Bennett'in konuşmasının ardından yaptığı açıklamada, muhtemel hükümetin "aşırı sağcı" olacağını ve Netanyahu başkanlığındaki yönetimlerden farklı olmayacağını söyledi.