Benny Gantz'ın yorumları, İsrail'in geçen hafta Mercer Caddesi petrol tankerine iki kişinin ölümüne neden olan saldırıyla ilgili olarak BM'de harekete geçmeleri için lobi yaptığı sırada geldi. Umman açıklarında düşen tanker, İsrailli bir milyarderin sahibi olduğu bir firma tarafından yönetiliyor.

ABD ve İngiltere de saldırıdan İran'ı sorumlu tuttu. Bölgesel milis müttefikleriyle benzer insansız hava araçları saldırıları gerçekleştiren İran, müdahale etmeyi reddetti.

Ynet haber sitesine konuşan Gantz, İsrail'in İran'a saldırmaya hazır olup olmadığı konusunda net bir şekilde "evet" yanıtını verdi.

Gantz, "İran'a askeri olarak müdahale etmemiz gereken bir noktadayız" dedi. Dünyanın şimdi İran'a karşı harekete geçmesi gerekiyor.

Suudi siyasi analist ve uluslararası ilişkiler uzmanı Dr. Hamdan Al-Shehri, Arab News'e İran'ın her zaman kurban rolünü oynadığını söyledi. Uluslararası toplum İran'ın saldırganlığına ve tehditlerine son vermeyi kabul etmedikçe, "rejim petrol tankerlerinin kullandığı en önemli deniz seyrüsefer rotalarını tehdit etmeye devam edecek" dedi.


Al-Shehri, İsrail'in gemi saldırısına tepkisinin sınırlı, ancak İran için "acı verici" olmasını beklediğini söyledi.

“Bugün, BM Güvenlik Konseyi kapalı bir oturum yapacak, bu da İran'ın hain eyleminin sonuçlarıyla yüzleşeceği anlamına geliyor.

"Bütün dünya İran rejiminin bölgedeki saldırgan davranışlarını izliyor ama ne yazık ki karşılığında hiçbir şey yapmıyor. Tahran'ın bölgedeki barış ve güvenliği istikrarsızlaştırmasını veya nükleer programını durdurmasını engellemeye yönelik somut bir girişim yok."

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Saeed Khatibzadeh, Gantz'ın tehdidini "uluslararası hukukun bir başka küstah ihlali" ve "kötü davranış" olarak nitelendirdi. Twitter'da şunları söyledi: "Açık bir şekilde ifade ediyoruz: İran'a yönelik herhangi bir aptalca eylem, kararlı bir yanıtla karşılanacaktır. Bizi test etmeyin."

En son provokasyon bu hafta başlarında korsanların Umman Körfezi'ndeki BAE kıyılarında bir asfalt tankerine baskın düzenleyerek, yola çıkmadan önce gemiyi kısaca ele geçirmesiyle geldi.

CENTCOM olarak bilinen ABD Merkez Komutanlığı, suçu doğrudan İran'a attı. CENTCOM sözcüsü ABD Hava Kuvvetleri Komutanı Nicole Ferrara, "M/V Asfalt Prensesi'ne İranlı silahlı kişiler tarafından geçici olarak zorla el konulmasından rahatsızız" dedi. "Olayı araştırıyoruz, ancak İranlıların o sırada ne yaptıkları veya bu meşru ticaret gemisinin geçişini neden engelledikleri hakkında hiçbir fikrimiz yok."

(Arap Basını)