Bugün yapılan UKOME toplantısında hizmet ücretlerinin yüzde 15 artırılması teklifi kabul edilerek İstanbul'da 0-1 kilometre arası fiyat 271 TL'den 311,65 TL'ye yükseldi. Öte yandan İmamoğlu'nun toplantıda görüştüğü Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı 1. Bölge Müdürü Temsilcisi Serdar Yücel, "17 yıl belediyede çalıştım, böyle bir hizmet görmedim. Kibirli başkan." Sözleriyle sert tepki gösterdi.
UKOME toplantısı, CHP İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu başkanlığında İstanbul Kongre Merkezi'nde gerçekleştirildi.
Toplu Taşıma Hizmetleri Müdürlüğü (TUHİM), enflasyon, akaryakıt giderleri ve asgari ücretteki artış gibi nedenlerle ulaşım ücretlerinde yüzde 24,12 zam istedi.
İBB Başkanı İmamoğlu da toplu ulaşıma yönelik teşvikler, gelir ve gider kalemlerine ilişkin bir sunum yaparak, talep edilen zammın ekonomik gidişatın sonucu olduğunu söyledi.
İBB'nin toplu ulaşıma 2,3 milyar TL destek sağladığını belirten İmamoğlu, bu rakamın bütçenin yüzde 8'ine denk geldiğini belirtti. İmamoğlu, zamları her yıl Temmuz ayında yapmak istediklerini de kaydetti.
İstanbul Taksi Esnaf Odası (ITEO) Başkanı Eyüp Aksu, Aralık ayının son ayında zam aldıklarını belirterek, tüm ulaşım araçlarına aynı oranda ve aynı dönemde zam talep ettiklerini belirtti.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı 1. Bölge Müdürü Temsilcisi Serdar Yücel, toplu ulaşımın desteklenmesinin önemine vurgu yaparak, yüksek fiyat artışlarının vatandaşları bireysel araçlara yönlendireceğini ve trafiği artıracağını belirtti. Yücel, zam tekliflerinin yüzde 15 olduğunu kaydetti.
Konuşmaların ardından İBB Başkanı İmamoğlu, yüzde 24,12 ve yüzde 15'lik teklifi ayrı ayrı oyladı.
TUHİM'in yüzde 24,12'lik teklifi oy çokluğu ile reddedilirken, yüzde 15'lik teklif oy birliği ile kabul edildi.
Toplu taşıma ücretleri daha önce 6 Şubat 2020'de yüzde 35 oranında artırılmıştı.
Uygulanan yüzde 15'lik artışla tam elektronik bilet 3,50 TL'den 4.025 TL'ye, öğrenci bileti 1,70 TL'den 1,95 TL'ye yükseldi.
YÖNETİM KURULU ÜYESİ EKREM İMAMOĞLU İLE GÖRÜŞME
Oylamanın ardından İmamoğlu, toplantıya 10 dakika ara verdi. İmamoğlu aradan sonra salona dönmezken, toplantıya İBB Genel Sekreteri Can Akın Çağlar başkanlık etti.
"HİÇ BU KADAR GÜZEL BİR BAŞKAN GÖRMEDİM"
İmamoğlu'nun toplantıda görüştüğü Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı 1. Bölge Müdürü Temsilcisi Serdar Yücel, "17 yıl belediyede çalıştım, bu kadar kibirli başkan görmedim" dedi.
Salon kapısından dönen İmamoğlu, Yücel'in yanına giderek, "Arkamdan ne dediğini duymadım. Size hitap etmediğim için mi muhatap olmak mı istiyorsunuz? Kurumunuza sesleniyorum" şeklinde cevap verdi.
UKOME ÜYELERİNDEN SERT TEPKİ
İmamoğlu, CHP'li belediye başkanları ve bürokratlar eşliğinde salondan çıkarken, bazı UKOME üyeleri, "Bizi üzdünüz, bize de saygı duymalısınız. Çocukları azarlıyor gibisiniz" şeklinde tepki verdi.