Aşırı sağ İsveç Demokratları partisi, Sol Parti'nin daha önce yeni inşa edilen daireler için kira kontrolleri konusundaki bir anlaşmazlık üzerinde benzer bir hamle isteyeceği konusunda uyarmasının ardından Pazartesi günü için gensoru önergesi çağrısında bulunduğunu duyurdu.
İsveç Demokratlarının meclis grup başkanı Henrik Vinge düzenlediği basın toplantısında, "Artık parlamentoda başbakanı görevden almak isteyen bir çoğunluk var" dedi.
Vinge, hükümetin bir sonraki genel seçimden bir yıl önce düşmesini umduklarını söyledi.
Hem muhafazakar Ilımlı Parti hem de Hıristiyan Demokratlar da aynı yolu izleyerek Sosyal Demokrat Başbakan Stefan Lofven'in hükümetine karşı güven oylaması için meclis çoğunluğunu sağladılar.

“İktidara geldiklerinde Lofven hükümetine karşıydık. Hristiyan Demokratların parti lideri Ebba Busch düzenlediği basın toplantısında, o zaman Löfven hükümetine karşıydık, şimdi Lofven hükümetine karşıyız” dedi.
Ilımlı Parti lideri Ulf Kristersson, sosyal medyaya yaptığı bir gönderide bu duyguyu tekrarladı.
Kristersson, Facebook'a yaptığı bir paylaşımda, "Bizim görüşümüz çok açık, bu hükümet asla göreve başlamamalıydı" dedi.
Meclis Başkanı Andreas Norlen, yaptığı açıklamada oylamanın Pazartesi günü yapılacağını doğruladı.
İsveç'in azınlık hükümeti, 2018 seçimlerinin ardından bir hükümete destek sağlamak için aylarca süren siyasi mücadelelerin ardından 2019'da iktidara geldi.
İktidarı güvence altına almak için iki merkez sol partiyle bir anlaşma imzaladı ve Sol Parti tarafından desteklendi.
Anlaşma, ev sahiplerinin yeni dairelerin kiralarını serbestçe belirlemesine izin verilmesine yönelik bir hükümet soruşturması da dahil olmak üzere liberal piyasa reformlarını içeriyordu.
Parti lideri Nooshi Dadgostar Perşembe günü erken saatlerde yaptığı açıklamada, bu reformların birçoğu Sol Parti'yi rahatsız etti ve hükümete "piyasa rantlarını" bırakması için yapılan çok sayıda çağrının ardından, diğer partiler arasında güven oylaması için destek aradıklarını söyledi.
Dadgostar düzenlediği basın toplantısında, "Birilerinin İsveç'in kiracıları için ayağa kalkması gerekiyor" dedi ve bunun "kolay bir duyuru" olmadığını ekledi.
Parlamentoda konuşan Lofven, oylama çağrısında bulunmanın “sorumlu olmadığını” söyleyerek yanıt verdi.