Eski Cumhurbaşkanı Hamid Karzai ve eski CEO Abdullah Abdullah da dahil olmak üzere çok sayıda üst düzey yetkili, sabah namazından sonra bir otelde toplandı.
Onlara, Taliban'ın Doha'daki siyasi ofisinden müzakereciler de katıldı.
Doha'daki Afgan hükümeti müzakere heyetinin sözcüsü Najia Anwari, "Üst düzey heyet her iki tarafla bir araya gelmek, onlara rehberlik etmek ve (hükümet) müzakere ekibini müzakereleri hızlandırmak ve ilerleme kaydetmek için desteklemek için burada" dedi.
Görüşmeleri hızlandırmayı ve her iki tarafın da bir an önce sonuca varmasını ve Afganistan'da kalıcı ve onurlu bir barışa tanık olmasını dört gözle bekliyoruz" dedi.
Taliban, ülke çapında bir dizi yıldırım çarpması başlatmak için ABD ve diğer yabancı birliklerin Afganistan'dan çekilmesinin son aşamalarından yararlandı.
Taliban sözcüsü Muhamad Naeem Cumartesi günkü görüşmelerden önce El Cezire yayıncısına verdiği demeçte, "Diyalog, müzakere ve müzakerelere hazırız ve önceliğimiz sorunları diyalog yoluyla çözmektir."
“Karşı taraf, sorunları sona erdirmek için samimi ve samimi bir iradeye sahip olmalıdır.”
Naeem yaptığı açıklamada, hükümet ile Molla Abdul Ghani Baradar liderliğindeki Taliban tarafı arasındaki görüşmelerin Kuran tilaveti ile başladığını söyledi.
Afgan güçleri, Pakistan ile önemli güney sınır kapısını geri almak için bir operasyon başlattıktan sonra Cuma günü Spin Boldak'ta Taliban savaşçılarıyla çatıştı.
Taliban ayrıca kuzeydeki kontrolünü sıkılaştırdı ve kötü şöhretli bir savaş ağasının kalesi için savaştı.
Güney sınırındaki savaş, Afganistan genelinde haftalarca süren yoğun çatışmalardan sonra, Taliban birden fazla saldırı başlattı ve şaşırtıcı bir hızla düzinelerce alanı ele geçirdi.
Kabil ve İslamabad arasındaki söz savaşı, Afganistan cumhurbaşkanı yardımcısının Pakistan ordusunu Afganistan'ın büyük bölgelerinde yoğunlaşan çatışmalar arasında "belirli bölgelerde Taliban'a yakın hava desteği" sağlamakla suçlamasının ardından tırmandı.
Pakistan, dışişleri bakanlığından yaptığı açıklamada, ülkenin "askerlerimizi ve halkımızı korumak için topraklarında gerekli önlemleri aldığını" söyleyerek iddiayı şiddetle reddetti.
İslamabad, artan şiddeti ele almak için bir bölgesel liderler konferansı düzenlemişti.
Bunun yerine, zirveyi, Doha toplantısının önünü açan, yıllık Hac ziyaretinin sonunda gelecek hafta başlayacak olan Kurban Bayramı sonrasına erteleyeceğini açıkladı.
Afganistan'ın güney sınırı, doğu komşusu ile ilişkilerde uzun zamandır bir parlama noktası olmuştur.
Pakistan'ın Belucistan eyaleti onlarca yıldır Taliban liderliğine ev sahipliği yapıyor ve büyük bir yedek kuvvet, saflarını güçlendirmek için düzenli olarak Afganistan'a giriyor.
Yabancı birlikler, 11 Eylül saldırılarının ardından başlatılan ABD liderliğindeki işgalin ardından yaklaşık yirmi yıldır Afganistan'da bulunuyor.
Son aylarda büyük ölçüde gözden düştüler, ancak Afgan güçlerinin sağladıkları hayati hava desteği olmadan ezileceğine dair korkular artıyor.
Analistler, anlaşmanın hükümeti isyancılarla uzlaşmaya zorlamayı veya tam bir askeri yenilgiye uğratmayı amaçladığını söylüyorlar.

 

(Dış Basın)