Türkiye'nin soruna çözüm bulma çabalarına değinen Kalın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın hem Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin hem de Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelenski ile görüştüğünü belirterek, şunları kaydetti:

"(Erdoğan) Hatta isterlerse ikisini de Türkiye'ye davet etti, sorunlarını ve farklılıklarını çözmek için bir toplantı yaptı. Türkiye, NATO müttefiki olarak Rusya ile Ukrayna arasındaki gerilimi azaltmak için her türlü rolü oynamaya hazır. "
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın birkaç hafta içinde Ukrayna'ya bir ziyaret gerçekleştireceğini ve Cumhurbaşkanı Zelenski ile görüşeceğini belirten Kalın, "Aynı zamanda, sonuçları büyük ve geri dönüşü olmayan herhangi bir askeri harekattan kaçınmak için Ruslarla yakın temas halinde olacağız" dedi.

"ARTAN BİR KARAMSARLIK İZLİYORUZ"

Aynı panelde konuşan ABD'nin eski Kiev Büyükelçisi Steven Pifer, görüşmelerde Rusya'nın bazı taleplerde bulunduğunu hatırlattı.
Bunların gerçekten sorunları çözmek için mi yoksa sadece Ukrayna'ya yönelik operasyon için bir bahane mi olduğuna dair sorular olduğunu belirten Pifer, "Umarım Kremlin diyalog seçer. Ruslar Ukraynaya karşı askeri operasyonun önünü açmaya çalışıyor, bu konuda tedirginiz.’’

İNGİLİZ PARLAMENTER  AB'Yİ ELEŞTİRDİ

Polonyalı-İngiliz parlamenter Daniel Kawczynski de sorunun çözümünün dinamikleri tamamen değiştirmek olduğunu belirtti.

İngiltere'nin AB'den ayrıldığına işaret eden Kawczynski, bu bağlamda Türkiye ile serbest ticaret, mal ve hizmetlerin serbest dolaşımı ve NATO kavramının ulusüstü bir devlete dahil olmadan birbirini koruyabileceğini söyledi.

Kawczynski, Rusya'ya yaklaşımının uyum, güç, amaç birliği ve sağlam ve ortak bir ses olduğunu belirterek, "Margaret Thatcher (Eski İngiltere Başbakanı ve Ronald Reagan (eski ABD Başkanı)) bize bunu öğretti. Biz' uzaklaşıyor.”

Kawczynski, NATO'yu sadece askeri bir ittifak olarak değil, ekonomik sorumluluk açısından da bir yapı olarak canlandırmak gerektiğini, bunun da NATO'nun AB kavramına dahil edilmemesi gerektiğini söyledi