Dışişleri Bakanı Marc Garneau'nun yorumları, Ottawa'nın Ocak 2020 felaketi hakkında yaptığı en güçlü yorumlar arasındaydı.

Garneau, yaşananları inceleyen bir yasa koyucu komitesine hitaben yaptığı konuşmada, "İran hükümetinin davranışı son 15 ay içinde açıkçası vicdansızcaydı ve onları takip etmeye devam edeceğiz, böylece hesap verebilirliğimiz olacak." dedi.

İran Devrim Muhafızları, Ukrayna Uluslararası Havayolları'na ait uçağı Tahran Havalimanı'ndan havalandıktan kısa bir süre sonra düşürdü. İran, güçlerinin ABD ile bölgesel bir çatışma sırasında yüksek alarm durumunda olduğunu söyledi.


İran, en güçlü ordu komutanı Kasım Süleymani'nin Bağdat havaalanına düzenlediği füze saldırısında öldürülmesinden günler önce abd güçlerinin bulunduğu Irak üslerine füze atması sonrasında olası saldırılar konusunda gergindi.

Garneau, Kanada'nın diplomatik ilişkileri olmayan İran'ın uçuş kayıt cihazıları bağımsız analiz için teslim etmesi için aylarca süren baskıdan şikayet etti ve Tahran'ın o dönemde hava sahasının neden kapatılmadığını hala açıklamadığını söyledi.

Mart ayında, İran'ın sivil havacılık organı kazadan yanlış hizalanmış bir radar ve bir hava savunma operatörünün hatasından sorumlu tuttu. İran 10 yetkiliyi suçladı.

O dönemde Ukrayna ve Kanada raporu yetersiz olmakla eleştirmişler. Ancak Garneau Perşembe günü daha da ileri giderek bunun "tamamen kabul edilemez olduğunu " söyledi... suçu bir füze bataryası işleten ve emir komuta zinciri içinde hesap verebilirliği sağlamayan bazı alt düzey kişilere atıyorlar."

Bakan, Kanada'nın felaketle ilgili kendi adli raporunu derlediğini ve önümüzdeki haftalarda yayınlayacaklarını söyledi.