İspanya'nın Kanarya Adaları'ndaki La Palma adasında patlayan bir yanardağ, yetkililerin tahliyeye başlaması ve adanın güneyindeki yakındaki köylere doğru akması üzerine havaya lav püskürttü.

Hükümet patlamanın 15:15'te başladığını söyledi. (14:15 GMT) Pazar, Cumbre Vieja milli parkındaki ormanlık bir yamaçta.
Cumbre Vieja, Kanarya Adaları'ndaki en aktif volkanik bölgelerden biridir ve patlama, bir haftalık sismik aktivite birikiminden sonra gelir ve yetkililerin binlerce insanı yakındaki yerleşim yerlerinden tahliye etmesine neden olur.

Karanlık çöktüğünde, video görüntüleri yüzlerce metre gökyüzüne fışkıran lav çeşmelerini ve tepeden aşağı dökülen en az üç akkor turuncu erimiş kaya nehrini, ormanlardaki ve tarım arazilerindeki yarıkları ve alt zemine ulaştıkça genişlediğini gösterdi.

Birkaç yüz metre uzunluğunda ve onlarca metre genişliğinde bir dere bir yoldan geçti ve boşaltılan El Paso köyünde dağınık evleri yutmaya başladı. Reuters haber ajansının doğrulayamadığı sosyal medyada paylaşılan video görüntüleri, bir eve lavın girdiğini gösterdi.

55 yaşındaki yerel sakin Isabel Fuentes İspanyol televizyonu TVE'ye verdiği demeçte, "Bugün yanardağ patladığında korktum." "Gazeteciler için harika bir şey, bizim için bir trajedi. Lavların bazı akrabaların evlerine ulaştığını düşünüyorum."

Son patlama 1971'de oldu.

(Çeviri Haber-Dış Basın)