Bugün sona erecek olan Sea Breeze 2021 manevraları, NATO üyeleri ve Ukrayna'dan yaklaşık 30 savaş gemisi ve 40 uçağı içeriyordu. Tatbikatlarda yer alan ABD Donanması destroyeri USS Ross'un kaptanı, tatbikatın katılımcı ülkelerin ekipman ve personelinin birlikte çalışma şeklini geliştirmek için tasarlandığını söyledi.
Komutan, "Herkese, uluslararası topluma, hiçbir ulusun Karadeniz'de veya herhangi bir uluslararası su kütlesinde hak iddia edemeyeceğini göstermek istiyoruz." Dedi. Dedim. John D. John, daha önce tatbikatlar için bölgeye konuşlandırılan güdümlü füze destroyerinden bahsetti. "Bu su kütleleri uluslararası topluluğa aittir ve tüm ulusların uluslararası su yollarına erişimini sağlamayı taahhüt ediyoruz."
Rusya Savunma Bakanlığı, Sea Breeze'i yakından izlediğini söyledi. Rus ordusu ayrıca Karadeniz ve güneybatı Rusya'da bir dizi paralel tatbikat gerçekleştirdi, savaş uçaklarıyla bombalama tatbikatları gerçekleştirdi ve kıyıları korumak için uzun menzilli hava savunma füzeleri konuşlandırdı.
Geçen ay Rusya, Karadeniz'deki savaş gemilerinden birinin uyarı ateşi açtığını ve bir savaş uçağının, bir İngiliz Kraliyet Donanması destroyeri olan HMS Defender'ı Moskova'nın Kırım yakınlarındaki bir bölgeden uzaklaştırmak için yoluna bombalar bıraktığını söyledi. sular.
Rusya, Defender'ın varlığını bir provokasyon olarak kınadı ve bir dahaki sefere izinsiz giren savaş gemilerini vurmak için ateş açabileceği konusunda uyardı.
Diğer birçok ülke gibi Rusya'nın 2014 yılında Ukrayna'dan Kırım'ı ilhak etmesini tanımayan İngiltere, 23 Haziran'da Defender'ın görevden alınmadığını vurgulayarak, silah sesleri duyulunca Rusya'nın uçaklarını havaya gönderdiğini ve Rusya'nın uçaklarını havaya uçurduğunu söyledi. Ukrayna sularında seyir. Duymak. . hesaplaşma sırasında.
Olay, Rusya ile NATO müttefikleri arasındaki gerilimi artırdı. Rusya ile Batı arasındaki ilişkiler, Moskova'nın 2014 yılında Kırım'ı ilhakı, doğu Ukrayna'daki ayrılıkçı isyana destek, Rus hack saldırıları, seçim müdahalesi ve diğer rahatsız edici suçlamalar nedeniyle Soğuk Savaş sonrası en düşük seviyelere geriledi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin geçen hafta, Rusya, Batı'nın böyle bir savaşı kazanamayacağını bildiği için, Rusya İngiliz gemisini batırsa bile Defender ile olan olayın küresel bir çatışmayı tetiklemeyeceğini söyledi. Açıklama, Putin'in benzer bir olayın tekrar yaşanması durumunda riskleri artırma kararlılığını gösteriyor gibiydi.

 

(Dış Basın)