Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, şu ifadeleri kullandı:

"Esnaf hakikaten zor durumda. Vergisini ödeyemiyor. Alacaklarını tahsil edemiyor. Ödemek mecburiyetinde kaldığı kirasını, borçlarını da bir türlü ödeyemiyor. Yani bir kıskacın içine girmiş bulunuyor! Bu şartlar altında şimdi esnafa bir vergi affı getiriliyor. Elbette bu çok makul ve esnafın yükünü hafifletecek bir adım gibi gözüküyor. Başlangıçta kısmi olarak böyle bir netice de doğurur, doğurur, bundan eminiz. Halbuki devlet burada bambaşka bir halet-i ruhiyenin içinde bu kararları alıyor. Bir taraftan kurumlar vergisini artırıyor, vergileri yükseltiyor.

Öbür taraftan bir affa gidermiş gibi gözüküp çok yüksek faizlerden dolayı esnafın kaldıramayacak boyuta ulaşmış vergisinde aslını alabilmek için bir çabanın içine giriyor. Aslında yaptığı bir iyilik değil, sadece gözünü korkutarak; “Bak bu kadar faizlerle ben bu vergiyi ileride tahsil edersem, o zaman ayakta kalman da mümkün değil! Yaşaman da mümkün değil, bunu bil.” diyor esnafa. Tehdit ediyor. 1924 yılından bu yana 36 kez vergi affı getirilmiş. Bu vergi aflarının 10’u bu iktidar döneminde uygulamaya konulmuş.

Bu vergi aflarının sebepleri bazen ekonomik, bazen mali denge yönünden, bazen idari ve teknik sebeplerle ama çoğu zaman da siyasi sebeplerle getirildiğini biliyoruz. Ama şunu da unutmayalım ki ekonomiyi düzelteceğinize, vergi affıyla sanki bir yardımda bulunuyormuşsunuz hissi aslında ters tepiyor. Devlete de yönetime de güveni sarsılıyor esnafın. Bunu hiçbir zaman unutmamak icap eder. Biz iktidarın vergi affından önce, ekonominin sağlam temellere oturabilmesi için hangi adımları atmaları icap eder bunu belirlemelerine ihtiyaçları olduğu kanaatindeyiz."