Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) Genel Sekreteri İbrahim Taşdemir sosyal medya Twitter hesabından paylaştığı mesajında, Selçuklu dönemi eserlerindne olan ve günümüze kadar ayakta kalabilen Menuçehr Camii'nin ibadete açılacağını duyurdu.

Anadolu'nun ilk Türk camisi olma özelliğine sahip Ani Ören Yeri'nde bulunan Ebul Menuçehr Cami'nde ilk ezan sesi yankılandı. Ezan sesini duyan vatandaşlar duygulu anlar yaşadı.

Taşdemir, Twitter hesabından paylaştığı mesajında, "Günümüze sağlam bir şekilde ulaşan Ani'deki en eski Selçuklu Dönemi eserlerinden biridir. Fethinin 957. yıl dönümünde ibadete açacağımız Menuçehr Cami'nde yapılan çalışmaları yönetim kurulu başkanımız @KarsValiligi valisi Sn. Türker Öksüz ile inceledik." ifadelerini kullandı.

Yapıldığı dönemin ilginç mimarisiyle de dikkat çeken cami beyaz sıralı taşlarla örülü. Merdivenin 66. basamağına denk gelen hat sanatıyla yazılı "Bismillah" yazısı dikkat çekiyor. Eski kaynaklardan elde edilen bulgulara göre caminin batı duvarında yer alan üç kitabeden bahsedilirken, minarenin 99 basamak olması Esma-ül Hüsna ile Allah'ın 99 isminin sayısına isabet ediyor. Tespih tanelerini andıran 33 merdivenden oluşan kısımda küçük bir pencere de yer alıyor. 

Türkiye- Ermenistan sınırında bulunan Ebul Menuçehr Camii'nde devam eden restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından ibadete açılacak.

 

Sivil Düşünce Haber Portalı