Altın geçtiğimiz hafta Rusya’nın Ukrayna’ya işgal etmesi dolayısıyla oldukça hareketli bir haftayı geride bıraktı. Geçtiğimiz haftaya 1897 dolar/ons seviyesinden başlayan sarı maden, Rusya’nın Ukrayna’ya işgal başlatması sonrası piyasaların güvenli liman arayışında öne çıktı. Bu süreçte altın 1974 dolar/ons seviyesine kadar uzanarak, 2020 yılı Ağustos ayından bu yana kaydettiği en yüksek seviyeyi kaydetmiş oldu. Ancak Rusya’nın Ukrayna’ya savaş başlatması sonrası, Batılı ülkelerin aldığı aksiyonlar dikkatle takip edilirken, ABD’nin Ukrayna’ya asker yollamayacağını duyurması ve Rusya için SWIFT sisteminden çıkartılma kararının alınmamış olması piyasayı rahatlatırken altına satış getirdi. Bu iki karar piyasayı geçici de olsa rahatlatırken, geçtiğimiz haftayı 1889 dolar/ons seansı tamamlayan sarı maden, yüzde 1 kayıpla Cuma kapanışını yaptı. Altın her ne kadar haftayı kırmızıda kapatmış olsa da Savaş belirsizliği piyasaları tedirgin etmeye devam ederken altın piyasalar açısından güvenli liman olacağından yükselişini sürdürmeye devam edecektir. Bir diğer taraftan savaş ortamının belirsizliği dolayısıyla FED’in faiz kararına dair aksiyonunu yavaşlatmak durumunda kalabilir. Bir diğer taraftan gecikmeli de olsa Avrupa Birliğinden hafta sonu Rusya’nın Swift sistemin çıkartıldığı duyuruldu. Bu karar sonrası altın yeni haftaya yüzde 1’in üzerinde kazançla başlamış oldu.

 

Gümüş de altınla benzer şekilde dalgalı bir haftayı geride bırakırken, altından farklı olarak haftayı yeşilde kapatmaya başarmış oldu. 23,89 dolar/ons seviyesinden haftaya başlayan beyaz maden, hafta içinde 25,62 dolar/ons seviyesine kadar uzanarak son 6 ayın en yüksek seviyesini kaydettiği bir haftayı yaşadı. Ancak haftalık kapanışını ise bu seviyede kalmayı başaramayan beyaz maden, 24,27 dolar/onstan seansı tamamlayan beyaz maden yüzde 1,6 kazancı hanesine yazdı.

 

Platin de diğer kıymetlilerden fiyatlama olarak ayrışmayarak önce 1133 dolar/ons gibi son 7 ayın en yüksek seviyesi ardından ise 1060 dolar/ons haftalık yüzde 1,1 kayıpla kapanış yaptı.

 

Paladyum Rusya-Ukrayna savaşından diğer kıymetlilerden farklı olarak gelişmeler karşısında daha aşırı bir fiyatlama içerisinde olduğunu gözlemliyoruz. Bunun öncelikli sebebi Rusya’nın paladyum konusundaki üretim kapasitesinde lider olması. Piyasalar paladyumun fiziki talebine dair kısıt yaşayacağına dair kaygıyla geçtiğimiz hafta 2713 dolar/ons seviyesine kadar uzandı. Ancak haftalık kapanışını 2354 dolar/onstan yapan paladyum yüzde 0,6 kazancı hanesine yazmış oldu.

 

Borsa İstanbul Kıymetli Madenler Piyasası’nda işlemler dünya fiyatlarının üzerinde seyretmeye devam ederken, geçtiğimiz hafta Rusya- Ukrayna savaşı dolayısıyla işlem pirimler daha da artarak dünya fiyatlarının üzerinde 15 dolar/onsla işlemler gerçekleşti.  Hacim açısından güçlü bir toparlanmanın olduğu haftada, toplamda 8.300 kg altın, 5.204 kg gümüş işlemiyle gün tamamlandı.

Kaynak TROY
Hibya Haber Ajansı