Avrupa Parlamentosu Parlamenteri Niyazi Kızılyürek, Kutlu Adalı cinayetini Avrupa Birliği'nin gündemine taşıdı. Türkiye'nin Kıbrıs’ın iç işlerine sürekli müdahale ettiğini belirterek Türkiye'yi Avrupa Parlamentosna şikayet etti. Kızılyürek, Kıbrıs'ın kuzey kesiminin Türkiye'nin arka bahçesi haline geldiğini, bu duruma AB'nin müdahale etmesi gerektiğini belirtti.
Avrupa Komisyonu'na sunulan sorunun tam metni aşağıdaki gibidir:
"Türkiye'nin Kıbrıs Türk toplumunun iç işlerine müdahalesi uzun yıllardır devam ediyor. Türk makamlarının sistematik müdahalesiyle Kıbrıs'ın kuzeyi (AB bölgesi) Türkiye'nin arka bahçesi haline geldi.
Bu bağlamda, Komisyonun aşağıdaki soruları yanıtlamasını bekliyorum:
1. Avrupa Parlamentosu'nun son raporunda vurgulandığı gibi, Kıbrıs Türk toplumunun demokratik güçleri nasıl oluşturulacak?
2. Avrupa Birliği vatandaşı Kıbrıslı Türklerin Türkiye'nin insafına bırakılmaması için ne gibi adımlar atılacak?


Geçtiğimiz yıl bir programa konuk olan Avrupa Parlamentosu Kıbrıs milletvekili Niyazi Kızılyürek, Türkiye'yi Kıbrıs'ın kuzeyindeki demografik yapıya müdahale etmekle eleştirmiş, Ankara'nın politikaları sonucu Türkiye'den Ada'nın kuzeyine çok fazla nüfus yığıldığını savunarak "Türkiye'den Kıbrıs'a giden nüfus fethedilmiş topraklara, kendinin saydığı topraklara gidiyor. Oradan Kıbrıslı Rumların kovulduğu da unutuluyor, orada Kıbrıslı Türklerin de yaşadığı unutuluyor. Burada bir yurt hakkı ihlali var" açıklamasında bulunmuştu.