KKTC Anayasa Mahkemesi'nin, bazı din görevlilerinin üyesi olduğu Hizmet Sendikası’nın (HİZMET-SEN) 2018'de açtığı davayla ilgili dün verdiği karara ilişkin, Hizmet-İŞ Sendikası Başkanı Mehmet Kurumanastırlı “Bizim hayatımız Kuran kursu mücadelesiyle geçti. Erdoğan’a yanlış bilgi verilmiş” iddiasında bulundu. 

Kuzey Kıbrıs'ta Kur'an Kurslarının kapatılması için Anayasa Mahkemesi'ne başvuruda bulunan Hizmet-İŞ Sendikası Başkanı Kurumanastırlı, RS FM’de Atilla Güner’le Akşam Postası’na konuk oldu. Kurumanastırlı, radyo progrmaında yaptığı açıklamada, “Bizim hayatımız Kuran kursu mücadelesiyle geçti. Erdoğan’a yanlış bilgi verilmiş” dedi.

Kurumanastırlı, basında konuya ilişkin yanlış bilgi verildiğini iddia ederek, “Sendikamızın din görevlisi üyelerinin özlük hakları için biz bu davayı açmıştık. Hayatımız Kıbrıs'ta Kuran kursları mücadelesi ile geçti. Bugün Kıbrıs'ta İslam düşmanı, Kuran düşmanı, Kuran kursları düşmanı olarak lanse ediliyoruz. Kıbrıs'ta, Türkiye'nin Büyükelçiliği vardır. Büyükelçi'den bilgi alınarak Türkiye'deki devlet yetkililerimiz açıklama yapmış olsalardı bugün bu yanlışlıklara düşülmeyecekti. Büyükelçilikten değil de farklı kaynaklardan gelen bilgilere göre cevap veriliyorsa ve hareket ediliyorsa maalesef şu anda biz dış güçlerin oyununa gelerek Cenevre görüşmelerine elimizi zayıflatarak gidiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Başvuruda Kur'an Kurslarıyla ilgili bir konunun olmadığını belirten Kurumanastırlı, “Laiklik çatışması yok. Kuran kursları ile ilgili açılan bir dava da değil. Hizmet Sendikası üyelerinin özlük haklarının alınmasıyla ilgili açılan bir dava ve bu davada Anayasa Mahkemesi bizi haklı görmüş ve bu dava kararında üyelerimizin özlük haklarının iade edilmesi konusunda karar veriyor. Kıbrıs'taki bütün siyasi partiler ve sendikalar Türkiye aleyhine açıklamalar yapıyorlar ve bu açıklamalar devam ediyor acıyla görüyoruz. Başvurumuzda Kuran kurslarından söz edilmiyor. Hizmet Sendikası üyelerinin özlük hakları konusunda mağduriyete uğramış ve Anayasa Mahkemesi bize bu hakkı vermiş aldığı kararla ama dış güçler, K.K.T.C ve Türkiye medyasında olayı çarptırmışlar. Mahkeme kararının üzerinde algı operasyonu yapıyor dış güçler son 24 saatte." diyerek kendini savundu.

KKTC Anayasa Mahkemesi'nin kararına tepki gösteren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Kuzey Kıbrıs Anayasa Mahkemesi Başkanı'nın laikliği öğrenmesi lazım. Tavır değişmediği takdirde biz, özellikle Kuzey Kıbrıs'ta inanç özgürlüğü noktasında oradaki yavrularımızın Kur'an eğitimi noktasında, onların eğitimine engel teşkil edecek adımların atılmasına asla müsaade edemeyiz. Türkiye'de din eğitim öğretimi noktasında bu tip şeyler çözülmüştür. Laiklik anlayışı onların anladığı gibi değildir. Kuzey Kıbrıs Fransa değildir, Türkiye'deki uygulamalar neyse bunların uygulanması safhasına geçilmek durumundadır. Din düşmanı sendikaların attığı adımları kabul etmemiz mümkün değildir. Bu yanlıştan süratle dönmelidir, dönmezse bizim atacağımız adımlar da bundan sonraki süreçte farklı olacaktır.” ifadelerini kullanarak bu yanlıştan dönülmesini söylemişti.