ABD son birkaç aydır aşı çalışmalarını hızlandırıyor. Ülke şu anda günde yaklaşık 3 milyon kişiyi aşılıyor ve her beş yetişkinden biri şu anda tamamen aşılanıyor. 19 Nisan'dan bu yana, ABD'deki tüm yetişkinler atış yapmaya hak kazandı.

Kötü haber: Yeni COVID-19 vakalarının sayısı hala nispeten yüksek ve günde yaklaşık 50.000 yeni vaka bildiriliyor. Bunun nedeni kısmen, yayılmaya devam eden varyantlar ve kısıtlamaları kolaylaştıran durumlardır. Anlamı: İster tamamen aşılı olun, ister hala iğne olmayı bekliyor olun, kendinizi ve başkalarını güvende tutmak için adımlar attığından emin olun.

İşte tam aşılanmış kişiler için yönergeler...
Arkadaşlarınız aşı kartlarının resimlerini Instagram'da yayınlıyor olabilir (aşağıda daha fazlası). Ancak bu, henüz COVID-19'dan tamamen korundukları anlamına gelmez. CDC tamamen aşılı olduğunuzu söylüyor...

Pfizer veya Moderna aşılarının ikinci dozunuzdan 2 hafta sonra veya

Johnson & Johnson aşısının tek dozununuzdan 2 hafta sonra

Sadece bir Pfizer veya Moderna atışı yaptıysanız veya J&J atışının üzerinden iki haftadan az bir süre geçtiyse, tam olarak korunmuyorsunuz demektir.

Belirli kalabalık ortamlar ve mekanlar dışında maske takmadan açık havada etkinlikler toplayın veya yürütin. Bu da bizi bir sonraki noktaya getiriyor:

Kalabalık, açık hava etkinliğine (düşünün: konser veya spor etkinliği) maskeyle gidin.

Tamamen aşılanmış diğer insanlarla içeride takılın, maske gerekmez.

Tek bir evden aşılanmamış insanlarla içeride takılın (düşünün: hepsi birlikte yaşayan akrabaları ziyaret edin), maske veya fiziksel mesafe gerekmez. Not: Bu yalnızca ziyaret ettiğiniz kişiler ciddi COVID-19 riski altındaysa geçerlidir.

COVID-19'a maruz kaldıysanız ve semptom göstermiyorsanız karantinaya 'güle güle' deyin.

Ve işte aynı kalan şey...

İç mekanda kendinizi ve başkalarını korumak için (maske takmak gibi) adımlar atın...

Genel ortamlarda (sinema salonları, alışveriş merkezleri veya müzeler gibi)

1'den fazla haneden aşılanmamış insanlarla takılmak

Ciddi bir COVID-19 vakası geliştirme riski daha yüksek olan aşılanmamış kişilerle ziyaret etmek (65 yaşından büyük veya alttaki sağlık koşullarına sahip olanlar gibi).

İç mekanda büyük toplantılardan kaçının.