Arap basınında çıkan haberlere göre, Hamas, El Aksa Camii önünde İsrail polisiyle çıkan çatışmalarda 300'den fazla Filistinlinin yaralanmasına tepki olarak İsrail'e roket attığını ve Kudüs'te ve Gazze sınırı yakınlarında uyarı sirenlerini tetiklediği iddia edildi.

Gazze Şeridi'ni kontrol eden Hamas, İsrail'e El Aksa'daki güçlerini ve başka bir Kudüs parlama noktasını 18:00.m'e (Tsİ 15:00) kadar geri çekilmesi için ültimatom vermişti.

Sürenin dolmasına dakikalar kala Kudüs'te sirenler çaldı ve çok sayıda patlama sesi duyuldu. Hamas sorumluluğu üstlendi ve herhangi bir hasar veya can kaybı bildirilmedi.

En son 2014'te İsrail ile savaşan Hamas'ın ültimatomu yayınlamasının ardından İsrail ordusu, olası "tırmanma senaryolarını" gerekçe göstererek büyük bir tatbikatı bir günlüğüne askıya alarak duyurdu.

Daha önce, İsrail 1967 Orta Doğu savaşında Kudüs'ün bazı bölgelerini ele geçirmesinin yıldönümünü kutladığı sırada, polis El Aksa'da kendilerine taş atan yüzlerce Filistinliye göz yaşartıcı gaz, şok bombası ve plastik mermi sıktı. Hamas ültimatomu yayınladığında şiddet azalmıştı.

Filistin Kızılay Cemiyeti, Müslümanlar, Yahudiler ve Hristiyanlar için kutsal bir yerleşkede yer alan El Aksa'daki çatışmalarda en az 305 Filistinlinin yaralandığını ve bunlardan 228'inin hastaneye kaldırıldığını açıkladı. Çok sayıda kişinin durumunun kritik olduğu yazıyordu. Polis, 21 memurun yaralandığını açıkladı.

Kudüs'teki son çatışmalar daha geniş çaplı çatışmalar konusunda uluslararası endişeye yol açtı ve Beyaz Saray İsrail'i "Kudüs Günü" boyunca sükunete çağırdı.