Küresel piyasalarda fiyatlamalar: PMI verileri ile güçlenen ekonomik toparlanma iyimserliğine ek olarak, Biden’ın vergi planına ilişkin azalan endişelerle artıda kapandı

Haftanın son işlem gününde piyasalarda neler oldu?

Haftanın son işlem gününde ABD piyasaları, beklentileri aşan PMI verilerine ek olarak, Biden’ın sermaye kazanımı vergisine yönelik endişelerin azalması ile alıcılı seyirle tamamladı. Dow Jones endeksi, Goldman Sachs ve JP Morgan hisselerinde öne çıkan alımların etkisiyle %0,67 artışla 34,043.49 seviyesinden kapandı. S&P 500 endeksi de bankacılık ve madencilik sektörü hisselerindeki yükselişin desteğinde %1,09 değer kazancıyla 4.180,17 seviyesinden kapanırken, Nasdaq endeksi de %1,44 yükselişle 14.016,81 seviyesinden günü tamamladı. Haftalık bazda, S&P 500 endeksi %0,1 gerilerken, Dow Jones ve Nasdaq endeksleri sırasıyla %0,5 ve %0,3 geriledi. Makro veriler cephesinde, Nisan ayı öncü imalat PMI verisi aylık bazda 1,5 puan artışla 60,6 seviyesine yükselerek beklentileri aştı. Hizmetler tarafında, önceki aya göre kaydedilen 2,7 puan yükselişle öncü veri Nisan ayında rekor seviye olan 63,1 seviyesinde gerçekleşti. Verilerin ABD'de aşılamaların hız kazandığı süreçte enflasyonist baskı beklentilerini canlandıran bir görünüm sergilediklerini söyleyebiliriz. Diğer yandan Bloomberg'ün haberine göre, Başkan Biden, sermaye kazancı vergisi oranının %20’den %39,6'ya çıkarılmasını önerecek. Bu oran yatırım geliri üzerindeki mevcut bir ek vergi ile birleştiğinde, yatırımcılar için federal vergi oranlarının %43,4'e kadar çıkabileceği anlamına geliyor. Ancak, Demokratların Kongre'deki ağırlıklarının Cumhuriyetçilere göre daha az olması nedeniyle, bu tasarının kabul edilmeyerek, daha hafif bir artışın gerçekleştirilmesi söz konusu olabilir. Goldman Sachs’ın beklentisi %28 civarında bir artış gerçekleşmesi yönünde. Bu arada, UBS tarafından derlenen verilere göre ABD’de vergilendirilebilir yerli yatırımcılar hisse senedi piyasasının % 25'ini oluşturuyorlar. Piyasanın geri kalanı ise, emeklilik fonları ve yabancı yatırımcılar gibi sermaye kazancı vergilerine tabi olmayan kesimlerden oluşuyor. Bu nedenle bu uygulamanın hisse senedi piyasaları üzerindeki etkisinin daha yüksek bir vergi oranı devreye alınsa bile sınırlı kalacağı düşünülüyor.

Bugün ne bekliyoruz?

Bu sabah GOÜ piyasalarında, Hindistan’da vaka sayılarının 350.000’e yaklaşarak rekor tazelemesinin öne çıkardığı endişelerle karışık seyir görülüyor. Dün açıklanan rakam sonrası İngiltere, Fransa ve Almanya Hindistan’a yardımda bulunacaklarını açıkladılar. Ayrıca Biden yönetimi de Hindistan'ın koronavirüs aşısı üretimi için gerekli hammaddeleri derhal hazır hale getireceğini bildirdi. ABD vadeliler cephesinde ise, FOMC toplantısına ek olarak, kritik büyüme ve çekirdek kişisel giderler verisini izleyeceğimiz haftaya yatay pozitif başlangıç yapıldığını izliyoruz. Vadelilerdeki görünümde özellikle güçlü ekonomik toparlanmayı yansıtan makro verilerin Fed’in politika duruşunda yaratacağı yansımalara ilişkin beklentiler etkili oluyor. ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin de %1,57’li seviyelerde ılımlı seyir izlediğini belirtmek isteriz.

Yurt dışında ABD’de dayanıklı mal siparişleri ve Dallas Fed imalat aktivitesi verileri izlenecek. Dayanıklı mal siparişleri verisinin Mart ayında manşet ve çekirdek bazda sırasıyla %2 ve %1,6 artış kaydettiği tahmin ediliyor. Dallas Fed imalat aktivitesinin de aylık bazda 1,1 puan artışla 30 seviyesinde gerçekleşeceği öngörülüyor. Euro Bölgesi’nde ise veri akışı sakin seyredecek.

Gelecek gündemde neler var?

Yarın ABD’de Conference Board tüketici güveni ve Richmond Fed imalat endeksi verileri izlenecek. Conference Board tüketici güveni Nisan ayı verisinin aylık bazda 2 puan artışla 111,7 seviyesine yükselmesi bekleniyor. Üretim cephesinde Richmond Fed imalat endeksi verisinin aylık bazda 3 puan artışla 20 seviyesinde gerçekleşeceği tahmin ediliyor. Asya cephesinde Japonya’da BoJ’un faiz kararı toplantısı izlenecek. Toplantıda politika faizinde değişikliğe gidilmesi beklenmiyor. Ancak makro tahminlerdeki revizyonlar önemli olacak. Çin’de de sanayi sektörü karlılığı Mart ayı verisi takip edilecek. Hatırlanacağı üzere veri Aralık ayında yıllık bazda %20,1 artış kaydetmişti.

 

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı