Küresel piyasalarda fiyatlamalar: Enflasyon görünümünün para politikasında görülebilecek yansımalarına ilişkin endişelerle satıcılı seyir devam etti

Dün piyasalarda neler oldu? Dün ABD piyasaları, teknoloji sektörü hisselerinde görülen kısmi toparlanmaya karşın, enflasyon görünümünün para politikası cephesinde görülecek yansımalarına ilişkin endişelerle düşüşünü ikinci güne taşıdı. ABD’de bugün açıklanacak TÜFE verisinin manşet bazda yıllık olarak %3,6 ile Eylül 2011’den bu yana görülen en sert artışını kaydetmesi bekleniyor. Veriye ilişkin beklenti, geçtiğimiz günlerde açıklanan New York Fed tarafından düzenlenen anket sonrasında, sıkı para politikasına geçiş yapılabileceğine yönelik şüpheleri canlı tutuyor. Ancak Fed cephesi bu endişeleri dindirmek amacıyla destekleyici söylemlerini sürdürdü. Fed üyesi Brainard, yüksek enflasyon ve ücretler karşısında para politikalarını düzenlemek için "sabırlı" bir yaklaşım izleyeceklerini vurguladı. Brainard ayrıca enflasyondaki geçici artışların tedarik zinciri ve işgücü piyasasındaki dengesizlikler kendiliğinden çözüldüğünde azalacağını ifade etti. Böylelikle de ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin %1,62’li seviyelere ılımlı yükseldiğini izledik. Dün Dow Jones endeksi, Home Depot, Chevron ve Goldman Sachs hisselerinde görülen düşüşler nedeniyle. %1,36 değer kaybıyla 34.269,16 seviyesinden kapandı. Bu nedenle Dow Jones endeksi son üç ayın en kötü performansını gösterdi. S&P 500 endeksi %0,9 düşüşle 4.152,10 seviyesinden tamamlarken, Nasdaq endeksi ise teknoloji hisselerinde görülen toparlanma ile pozitif ayrıştı. Nasdaq endeksi %0,09’luk ılımlı gerileme ile 13.389,43 seviyesinden kapandı. Piyasalarda devam eden riskten kaçış dalgası nedeniyle VIX endeksinin son iki ayın zirvesi olan 23,73 seviyesini test ettiği takip edildi.

Bugün ne bekliyoruz? Bu sabah GOÜ piyasalarında da negatif seyir hakim. Enflasyon endişelerinin beraberinde Tayvan piyasalarında görülen satışların piyasalardaki görünümüne yön verdiğini izliyoruz. Tayvan piyasaları yarı iletken hisselerinde görülen kayıplar ve Çin’le yaşanan diplomatik kriz nedeniyle %3’ün üzerinde düşüş kaydediyor. ABD vadeliler cephesinde de, bugün beklenen TÜFE verisi öncesinde Nasdaq endeksinde görülen realizasyonlar öncülüğünde satıcılı görünüm devam ediyor. Yurt dışında ABD’de TÜFE verisi dışında Euro Bölgesi’nde de sanayi üretimi verisi takip edilecek. Verinin yıllık bazda %11,8 ile son 10 yılın zirvesinde gerçekleşeceği tahmin ediliyor.

Gelecek gündemde neler var? Haftanın geri kalanında ABD’de ÜFE, haftalık işsizlik maaşı başvuruları, perakende satışlar, sanayi üretimi verilerine ek olarak Michigan tüketici güveni verisi izlenecek. ÜFE verisinin manşet ve çekirdek bazda yıllık olarak sırasıyla %5,8 ve %3,8 artışlar kaydetmesi bekleniyor. Haftalık işsizlik maaşı başvuruları cephesinde 8 Mayıs haftasına ilişkin verinin 490K seviyesinde gerçekleşerek düşük seviyelerini sürdürmesi bekleniyor. Perakende satışlar Nisan ayı verisine ilişkin piyasa beklentisi verinin manşet ve çekirdek bazda aylık olarak sırasıyla %1 ve %0,3 artış kaydedeceği yönünde. Sanayi üretimi verisinin de Nisan ayında aylık bazda %1 artış kaydettiği öngörülüyor. Michigan tüketici güveni Mayıs ayı öncü verisinin aylık bazda 1,7 puan artışla 90 seviyesine yükselmesi tahmin ediliyor.

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı