Küresel piyasalarda fiyatlamalar: ABD’de kritik TÜFE verisinde beklenen yükselişin geçici olacağına dair artan iyimserlikle alıcılı seyir izledi

Dün piyasalarda neler oldu? Dün ABD piyasaları, kritik enflasyon verisinde beklenen sert yükselişin geçiçi olacağı yönünde yoğunlaşan beklentilerle genel olarak pozitif seyir izledi. Ayrıca, JOLTS açık iş sayısı Nisan ayı verisi de istihdam piyasasında arzu edilen toparlanmanın söz konusu olmadığını bir kez daha ortaya koydu. Veri Nisan ayında 9,3 milyon ile 2000 yılından beri görülen en yüksek seviyeye ulaştı. Böylelikle, geçiçi fiyat baskıları eşliğinde piyasalarda Fed’in destekleyici parasal duruşu sürdüreceği yönündeki iyimserliğin devam ettiğini izliyoruz. Bu bağlamda güçlü kalan risk algısının desteğinde ABD 10 yıllık tahvil faizleri %1,53’lü seviyelere gerilerken, VIX endeksi de 17 seviyesinde volatilitenin azaldığını gösteriyor. Endeksler tarafında, Nasdaq endeksi %0,31 yükselişle 13.924,91 seviyesinden kapanırken; S&P 500 endeksi yatay seyirle 4.227,26 seviyesinden tamamladı. Dow Jones endeksi ise %0,09 düşüşle 34.599,82 seviyesinden kapandı. Hisseler özelinde, şimdilerde bireysel yatırımcıların gözdesi olan Clover Health hisseleri %96 yükseliş gösterirken; Reddit kullanıcıları arasında popüler olan Wendy’s hissesi de %25 artış kaydetti. Sosyal medyada öne çıkan hisselere yönelik furyanın Ocak ayında yaşanan Gamestop olayının aksine, birkaç hissede yoğunlaşması gerektiğine inanılıyor.

Bugün ne bekliyoruz? Bu sabah Asya piyasalarında ise Çin ÜFE verisi sonrası güçlenen enflasyon endişeleri ile karışık seyir görülüyor. Veri Nisan ayında yıllık bazda %9 ile Eylül 2008’den bu yana en güçlü artışını kaydetti. Verideki görünüm, pandemi krizinden toparlanma sürecinde emtia fiyatlarında görülen artışların üretici fiyatları cephesinde küresel finansal krizden bu yana en sert yükselişe neden olduğuna işaret ediyor. Diğer yandan, Çin TÜFE Mayıs ayı verisi ise yıllık bazda %1,3 artışla beklentinin altında gerçekleşti. Beklentinin altında gelen veri, yarın açıklanacak ABD TÜFE verisi için yaşanacak artışın korkutucu boyutta olmayabilecegi beklentilerini desteklediğini takip ediyoruz. Bu bağlamda ABD 10 yıllık tahvil faizleri de bu sabah %1,52’li seviyelerde seyrini sürdürüyor. ABD vadeliler cephesinde ise bu sabah yatay seyir hakim. Bugün ABD’de haftalık mortgage başvuruları verisi takip edilecek. Hatırlanacağı üzere veri 28 Mayıs haftasında %4 düşüş kaydetmişti.

Gelecek gündemde neler var? Yarın ABD’de TÜFE ve haftalık işsizlik maaşı başvuruları verileri takip edilecek. Mayıs ayı TÜFE verisinin manşet bazda %4,7 artışla son 10 yılın en sert yükselişini kaydetmesi bekleniyor. Çekirdek bazda da piyasa beklentisi yıllık bazda %3,5 artış görüleceği yönünde. Haftalık işsizlik maaşı başvuruları cephesinde de 5 Haziran verisinin 370K ile pandemi döneminin en düşük seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Euro Bölgesi cephesinde de AMB faiz kararı toplantısı takibimizde olacak. Piyasa beklentisi politika faizinde değişikliğe gidilmeyeceği yönünde. Ancak varlık alımları cephesinde yükselecek söylemler piyasaların seyri açısından kritik olacak. Asya cephesinde Japonya’da ÜFE verisi izlenecek. Mayıs ayı verisinin yıllık bazda %4,5 artış kaydetmesi bekleniyor.

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı