Küresel piyasalarda fiyatlamalar: Beklentiden güçlü gelen ADP verisinin ekonomik toparlanma görünümüne ilişkin iyimserliği güçlendirmesiyle alıcılı seyir izledi

Dün piyasalarda neler oldu? Dün ABD piyasaları, beklentileri aşan ADP özel sektör istihdamı verisinin makro ekonomik toparlanma görünümüne ilişkin iyimserliği güçlendirerek; endekslerin gelmiş olduğu aşırı yüksek seviyelere ek olarak, delta varyantı endişelerine ağır basmasıyla genel olarak alıcılı seyir izledi. Makro veriler cephesinde, Mayıs ayı ADP özel sektör istihdamı verisinin 692K istihdam artışı ile beklentilerin üzerinde gerçekleşti. ADP verisi sonrası dikkatler yarın açıklanacak olan tarımdışı istihdam verisine çevrildi. Aşı üreticisi Moderna’nın ürettiği aşının delta varyantı üzerinde de etkili olduğunu belirtmesinin ABD piyasaları özelinde yeniden açılma iyimserliğini canlı tuttuğunu izliyoruz. Güçlü kalan risk algısının desteğinde ABD 10 yıllık tahvil faizleri %1,46’lı seviyelerde dengelenirken, VIX endeksinin de 16 seviyesinin altına gerilediğini takip ettik. Endeksler tarafında, Dow Jones endeksi %0,61 yükselişle 34.502,51 seviyesinden kapanırken; S&P 500 endeksi %0,21 değer kazancıyla 4.300,92 seviyesinden günü tamamladı. Nasdaq endeksi de %0,17 düşüşle 14.504,00 seviyesinden kapandı. Sektörler cephesinde, normalleşme temasından destek bulan enerji, finans ve sanayi sektörü hisselerinin alımlara sahne olduğunu takip ettik.

Bugün ne bekliyoruz? Bu sabah GOÜ piyasalarında ise Çin’de açıklanan Caixin imalat PMI verisinin beklentileri karşılayamaması nedeniyle genel olarak satıcılı seyir görülüyor. Veri Haziran ayında aylık bazda 0,7 puan düşüşle 51,3 seviyesinde gerçekleşti. Verideki görünüm delta varyantı gelişmeleri paralelinde yeniden yükselen vaka sayılarının imalat aktivitesini baskılandığına işaret ediyor. Ayrıca küresel piyasalarda bu çerçevede öne çıkan güçlü dolar temasının da negatiflikte etkili olduğunu söyleyebiliriz. ABD vadeliler cephesinde de ılımlı pozitif seyir hakim. Bugün ABD’de haftalık işsizlik maaşı başvuruları, inşaat giderleri, ISM imalat PMI verilerine ek olarak, Markit imalat PMI verisinin revizyonu takip edilecek. 26 Haziran haftasına ilişkin haftalık işsizlik maaşı başvuruları verisinin 389K seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. İnşaat giderleri verisine yönelik piyasa beklentisi verinin aylık bazda %0,4 artış kaydedeceği yönünde. ISM imalat PMI cephesinde de piyasa beklentisi Haziran ayı verisinin aylık bazda 0,2 puanlık ılımlı düşüşle 61 seviyesinde gerçekleşeceği yönünde. Ödenen fiyatlar verisinin de 1 puanlık gerilemeyle 87 seviyesinde gerçekleşmesi öngörülüyor. Öncü olarak 62,6 seviyesinde gerçekleşen Markit imalat PMI Haziran ayı verisinin de aynı seviyede teyit edilmesi bekleniyor. Euro Bölgesi cephesinde de işsizlik verisine ek olarak Markit imalat PMI verisinin revizyonunu takip edeceğiz. Mayıs ayı işsizlik verisinin yıllık bazda %8 artış kaydetmesi bekleniyor. Markit imalat PMI Haziran ayı verisinin de 63,1 seviyesinde teyit edilmesi öngörülüyor.

Gelecek gündemde neler var? Yarın ABD’de tarımdışı istihdam ve fabrika siparişleri verileri takip edilecek. Haziran ayı istihdam artışı 700K seviyesinde öngörülürken, ortalama işsizlik maaşı başvurularının yıllık bazda %3,6 artış kaydettiği tahmin ediliyor. İşsizlik oranının da aylık bazda 0,2 puan düşüşle %5,6 seviyesine gerilemesi öngörülüyor. Fabrika siparişleri Mayıs ayı verisinin de aylık bazda %1,6 artış kaydetmesi bekleniyor.

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı