Küresel piyasalarda fiyatlamalar: Tarım dışı istihdam verisinin sıkı para politikasına geçişi gerektirmeyen nitelikte gerçekleşmesi ile alıcılı seyir izledi

Haftanın son işlem gününde piyasalarda neler oldu? Haftanın son işlem gününde ABD piyasaları, Haziran ayı istihdam raporunun makroekonomik toparlanma temposunun Fed cephesinde sıkılaştırmacı politikalar gerektirmeyeceğine yönelik sinyaller vermesiyle alıcılı seyir izledi. Veri Haziran ayında 850K artış kaydederek piyasa beklentisini aştı. Ayrıca, daha önce 559K olarak açıklanan Mayıs ayı tarım dışı istihdam artışı 583K seviyesine revize edildi. İşsizlik oranı ise %5,9 ile beklentinin üzerinde gerçekleşti. Ortalama saatlik kazançlar tarafında da piyasaları rahatsız etmeyecek düzeyde gerçekleşmeler söz konusuydu. Verideki aylık artış oranı %0,3 ile önceki aya göre yavaşlama kaydederken, yıllık bazda da %3,6 yükseliş göstermesine karşın piyasa beklentisinin altında gerçekleşti. Parasal sıkılaşmanın bir süre gündemde olmayacak olmasının yarattığı iyimserlikle ABD 10 yıllık tahvil faizleri %1,42’li seviyelere gerilerken, VIX endeksi de güçlenen risk algısının desteğinde 15 seviyesine geriledi. Böylece, S&P 500 endeksi %0,75 yükselişle 4,352.34 seviyesinden kapanarak yükselişini yedinci günde de devam ettirdi. Nasdaq endeksi %0,81 değer kazancıyla 14,639.33 ile rekor seviyeden kapanırken, Dow Jones endeksi de %0,44 artışla 34.786,35 seviyesinden tamamladı. Haftalık olarak Nasdaq endeksi %2 getiri sağlarken, S&P 500 endeksi %1,7 değer kazandı. Dow Jones endeksi de %1 artış kaydetti. Sektörel bazda teknoloji sektörü hisselerinde alımların yoğunlaştığı takip edildi. Hisseler özelinde de Apple, Salesforce ve Microsoft hisselerinde yükselişlerin %1’i aştığı izlendi.

Bugün ne bekliyoruz? Bu sabah GOÜ piyasalarında ise, Çin özelinde öne çıkan gelişmelerle karışık seyir görülüyor. Haziran ayı Caixin hizmet PMI verisinin aylık bazda 4,8 puan düşüşle 50,3 ile son 14 ayın en düşük seviyesinde gerçekleşti. Verideki görünümün salgında varyant gelişmelerinin yaşandığı son günlerde hizmet sektörüne yönelik olumsuz sinyaller vermesi piyasalarda risk algısını baskılıyor. Ayrıca, düzenleyici otoritelerin Didi isimli teknoloji şirketinin kullanıcıların kişisel verilerini yasa dışı bir şekilde toplaması nedeniyle uygulama mağazalarına Didi'nin uygulamasını sunmayı durdurma emri verdi. Yaşanan gelişmeler sonrasında teknoloji sektörü hisselerinin satışlara sahne olduğunu izliyoruz. ABD vadeliler cephesinde de bu sabah hafif satıcılı seyir hakim. Bugün ABD’de Euro Bölgesi’nde Sentix yatırımcı güveni verisine ek olarak Markit hizmet PMI verisinin revizyonu takip edilecek. Hatırlanacağı üzere , Sentix yatırımcı güveni verisi Mayıs ayında aylık bazda 7,7 puan artışla 33,3 seviyesine yükselmişti. Markit hizmet PMI Haziran ayı öncü verisi de aylık bazda 2,8 puan artışla 58 seviyesinde gerçekleşmişti.

Gelecek gündemde neler var? Yarın ABD’de ISM hizmet PMI verisine ek olarak Markit hizmet PMI verisinin revizyonu takip edilecek. ISM hizmet PMI Haziran ayı verisinin aylık bazda 0,2 puan düşüşle 63,8 seviyesnide gerçekleşeceği tahmin ediliyor. Markit hizmet PMI verisinin de 64,8 seviyesinde teyit edilmesi bekleniyor. Euro Bölgesi cephesinde perakende satışlar ve ZEW beklenti anketi takibimizde olacak. Hatırlanacağı üzere perakende satışlar verisi Nisan ayında yıllık bazda %23,9 artış kaydetmişti. ZEW beklenti anketi de Haziran ayında aylık bazda 2,7 puan düşüşle 81,3 seviyesine gerilemişti.

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı