Küresel piyasalarda fiyatlamalar: İkinci çeyrek bilanço beklentileri öncülüğünde rekor seviyelerdeki seyrini sürdürdü

Dün piyasalarda neler oldu? Dün ABD piyasaları, ikinci çeyrek bilanço sezonu öncesinde şirketlerin karlılıklarına ilişkin beklentilerle alıcılı seyir izledi. Refinitiv tarafından yapılan ankete göre S&P 500 şirketlerinin net karlarının 2Ç21’de yıllık bazda %65 artış kaydetmesi bekleniyor. Bu çerçevede pandemi krizinden toparlanmanın etkisiyle karlılıkta 4Ç09’dan bu yana en güçlü artışın öngörüldüğünü söyleyebiliriz. Bankalar özelinde de karlılık artışının %200 civarında olması bekleniyor. Yaşanan gelişmelerin risk algısında yarattığı toparlanmanın desteğinde ABD 10 yıllık tahvil faizleri %1,37 seviyesine ılmlı yönelim gösterirken, VIX endeksi 16 seviyesi yakınlarında sakin seyir izledi. Böylece, Dow Jones endeksi %0,36 artışla 34.996,18 ile rekor seviyeden kapanırken, S&P 500 endeksi %0,35 değer kazancıyla 4.384,63 tüm zamanların zirve seviyesinden tamamladı. Nasdaq endeksi de %0,21 yükselişle 14.733,20 ile rekor seviyeden kapandı. Sektörel cephede bankacılık sektörü hisselerinden Bank of America, Citigroup, Wells Fargo ve Morgan Stanley hisselerinin alımlara sahne olduğunu takip ettik.

Bugün ne bekliyoruz? Bu sabah GOÜ piyasalarında da bilanço beklentilerine ek olarak, Çin’de açıklanan dış ticaret dengesi verisinin yansımalarıyla alıcılı seyir görülüyor. Haziran ayında Çin’in ithalat ve ihracatları sırasıyla yıllık bazda %36,7 ve %32,2 yükseliş kaydetti. Bu çerçevede dış ticaret fazlasının aylık bazda 6 milyar dolar artış göstermesiyle yıllık fazla 51,53 milyar dolar seviyesinde beklentinin üzerinde gerçekleşti. ABD vadeliler cephesinde ise yatay karışık seyir hakim. Bu arada ABD’de bilanço sezonunun bugün JP Morgan ve Goldman Sachs ile başlayacağını belirtmek isteriz. Bugün ABD’de Haziran ayı TÜFE verisi takip edilecek. Verinin manşet ve çekirdek bazda yıllık olarak sırasıyla %4,9 ve %4 artışlar kaydetmesi bekleniyor.

Gelecek gündemde neler var? Yarın ABD’de haftalık mortgage başvuruları ve ÜFE verisine ek olarak Bej Kitap takip edilecek. Hatırlanacağı üzere 9 Temmuz haftasında haftalık mortgage başvuruları %1,8 düşüş kaydetmişti. ÜFE verisine ilişkin piyasa beklentisi de Haziran ayında manşet ve çekirdek bazda yıllık olarak sırasıyla %6,7 ve %5 yükselişler kaydedileceği yönünde. Euro Bölgesi cephesinde ise sanayi üretimi verisi takibimizde olacak. Mayıs ayı verisinin yıllık bazda %22,7 yükseliş kaydetmesi öngörülüyor. Asya cephesinde de Japonya’da da sanayi üretimi Mayıs ayı verisinin revizyonu gündemimizde olacak. Hatırlanacağı üzere öncü veri yıllık bazda %22 yükseliş göstermişti.

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı