Küresel piyasalarda fiyatlamalar: FOMC kararı ve büyük teknoloji şirketlerinin bilançoları öncesinde rekor seviyelerden kapandı

Dün piyasalarda neler oldu? Dün ABD piyasaları, FOMC kararı ve büyük teknoloji bilançoları öncesinde toparlanma eğilimine girerek alıcılı seyir izledi ve rekor seviyelerden kapandı. Ancak Çin’de düzenleyici otoritenin eğitim sektöründe okul dersleri öğreten firmaların kâr elde etmesi veya sermaye artırmasını yasaklayan bir revizyonu açıklamasının ardından ABD borsalarında işlem gören Çin’li hisse senetlerinde görülen realizasyonların yükselişleri sınırladığını belirtmek isteriz. Söz konusu gelişme sonrası Çin'in ABD'de listelenen en büyük 98 şirketini takip eden Nasdaq Golden Dragon Çin Endeksi’nin dün %7 düşüş kaydetmesi sonrası göstergenin iki günlük düşüşü %15 ile 2008'den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Öte yandan, bu hafta ABD’de dev teknoloji şirketlerinin bilançoları, büyük ölçekli şirketlerin pandemi ve enflasyon etkisiyle ne oranda başa çıkabildiklerini gösterecek. Tesla’nın ikinci çeyrek karı beklentinin oldukça üzerinde gerçekleşti. Hafta içerisinde ise Apple, Amazon ve Alphabet’in karları takibimizde olacak. ABD 10 yıllık tahvil faizleri, FOMC toplantısına ilişkin beklentilerle %1,29 seviyesine yaklaşırken, VIX endeksi de 17,58 seviyesinde sakin seyir izledi. Böylece, Dow Jones endeksi %0,24 yükselişle 35.144,31 seviyesinden kapanırken, S&P 500 endeksi de %0,24 değer kazancıyla 4.422,23 seviyesinden günü tamamladı. Nasdaq endeksi ise %0,03 artışla 14.840,70 ile seviyesinden kapandı.

Bugün ne bekliyoruz? Bu sabah GOÜ piyasalarında ise karışık seyir görülüyor. Çin’li teknoloji ve özel eğitim sektörü şirketlerinin satış baskısı altında kalmaya devam etmesine karşın, ülkede açıklanan sanayi sektörü karlılığı verisinin Haziran ayında artışını sürdürerek yıllık bazda %20 yükseliş kaydetmesi bölgede kayıpların düne göre azalmasında etkili oluyor. ABD vadeliler cephesinde ise kritik teknoloji sektörü bilançoları öncesinde hafif satıcılı seyir görülüyor. Bugün ABD’de dayanıklı mal siparişleri, Conference Board tüketici güveni ve Richmond Fed imalat endeksi verileri izlenecek. Dayanıklı mal siparişlerinin Haziran ayında manşet ve çekirdek bazda sırasıyla aylık olarak %2,0 ve %0,8 artışlar kaydetmesi bekleniyor. Conference Board tüketici güveni Temmuz ayı verisine ilişkin piyasa beklentisi ise aylık bazda 3,3 puan düşüşle 124,0 seviyesinde gerçekleşeceği yönünde. Richmond Fed imalat endeksinin de Temmuz’da aylık bazda 2 puan düşüşle 20 seviyesine gerileyeceği öngörülüyor.

Gelecek gündemde neler var? Yarın ABD’de Temmuz ayı FOMC toplantısı takip edilecek. Toplantıda faizlerde ve varlık alımlarında değişikliğe gidilmesi beklenmiyor. Ancak Fed Başkanı Powell’ın sözlü yönlendirmeleri küresel risk algısı üzerinde belirleyici olacaktır.

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı