Küresel piyasalarda fiyatlamalar: Temmuz ayı FOMC toplantısında Fed’in piyasa dostu duruşunu sürdürmesiyle pozitif eğilimli karışık seyir izledi

Dün piyasalarda neler oldu? Dün ABD piyasaları, Temmuz ayı FOMC toplantısında ekonominin hedeflere doğru ilerleme kaydettiği belirtilirken, piyasa dostu duruşunu sürdürmesinin desteğinde pozitif eğilimli karışık seyir izledi. Fed, Temmuz ayı FOMC toplantısının ardından beklentilere paralel olarak federal fonlama faizini değiştirmeyerek oy birliği ile %0-0,25 aralığında sabit bıraktı. Banka ekonominin, tahvil alımlarını azaltmak için koyulan hedeflerde ilerleme kaydettiğini ve bu görünümün ilerleyen toplantılarda değerlendirileceğini belirtti. Ekonomide salgın kaynaklı riskler devam ettiğinden 120 milyar dolar olan varlık alım programı da sürdürüleceği ifade edildi. Açıklamada, ayrıca enflasyonun geçici faktörler nedeniyle yükseldiği ve pandemiden en fazla zarar gören sektörlerin henüz tam olarak toparlanmadığına da değinildi. Fed, para politikasının etkin uygulanması ve düzenli piyasa işleyişini desteklemek için 2 repo programının oluşturulduğunu duyurdu. Yurt içi piyasalara yönelik repo programı kapsamında gecelik repo operasyonlarının gerçekleştirileceği ve maksimum operasyon büyüklüğünün 500 milyar dolar olacağı aktarıldı. Açıklamada, yabancı ve uluslararası kuruluşlar için oluşturulan repo programıyla da yabancı resmi kurumlarla gecelik repo anlaşmalarının yapılacağı belirtildi. Fed Başkanı Powell, toplantının ardından yaptığı açıklamada, toparlanma tamamlanana kadar para politikasının destekleyici kalmaya devam edeceğini belirtti. İstihdam cephesinde koşulların iyileşmesine karşın daha katedilmesi gereken çok yol olduğunu ifade eden Powell, toparlanma arttıkça fiyatlardaki yukarı yönlü baskının devam edeceğini belirtti. Ekonomi yeniden açılırken tedarik sıkıntısının arzı baskılayabileceğini söyleyen Powell, olası enflasyonun beklenenden daha yüksek ve kalıcı olabileceğini ve enflasyonun Fed hedefine ulaşmasını beklediklerini aktardı. Enflasyonun çok yüksek seyretmesi halinde Fed’in harekete geçeceğini de sözlerine ekleyen Powell, varlık alım programındaki değişikliklerin verilere bağlı olacağını ve tam istihdam için tek bir sayı hedeflenemeyeceğini ifade etti. Powell ayrıca Fed’in faiz artırmayı düşünmeye hiç yakın olmadığını da sözlerine ekledi. Yaşanan gelişmelerin risk algısını desteklemesiyle ABD 10 yıllık tahvil faizleri %1,27 seviyesini test ederken, VIX endeksi 18 seviyesine doğru geriledi. Böylece, Nasdaq endeksi %0,70 artışla 14.762,60 seviyesinden kapanırken, Dow Jones endeksi %0,36 değer kaybıyla 34.930,93 seviyesinden günü tamamladı. S&P 500 endeksi ise %0,02 düşüşle 4.400,64 seviyesinden kapandı.

Bugün ne bekliyoruz? Bu sabah GOÜ piyasalarında genel olarak pozitif seyir görülüyor. Fed’in Temmuz ayı FOMC toplantısında sergilediği piyasa dostu duruşun yarattığı iyimserliğe ek olarak Çin’deki sermaye piyasaları otoritesinin Çin’li firmaların gereken koşulları sağladıkları sürece ABD’de halka arz edilmelerine izin vereceklerini aktarması bölge özelinde piyasaları destekleyici unsur olarak öne çıkıyor. ABD vadeliler cephesinde ise hafif satıcılı seyir hakim. Bugün ABD’de ikinci çeyreğe ilişkin büyüme, kişisel tüketim, çekirdek kişisel tüketim harcamaları verilerine ek olarak haftalık işsizllik maaşı başvuruları ve bekleyen konut satışları takip edilecek. İkinci çeyrekte ABD ekonomisinin yıllıklandırılmış olarak çeyreksel bazda %8,5 büyüme kaydettiği öngörülüyor. Bu dönemde kişisel tüketimin de artışını sürdürerek %10,5 seviyesinde gerçekleştiği tahmin ediliyor. Çekirdek kişisel tüketim giderlerinin de önceki çeyreğe göre %6,1 artış kaydetmesi bekleniyor. Öte yandan, haftalık işsizlik maaşı başvuruları verisinin 24 Temmuz haftasında 384K seviyesinde gerçekleşmesi öngörülüyor. Bekleyen konut satışları verisinin de Haziran ayında aylık bazda %0,3 artış kaydetmesi bekleniyor. Euro Bölgesi cephesinde tüketici güveni verisinin revizyonu izlenecek. Hatırlanacağı üzere Temmuz ayı öncü verisi 1,1 puan düşüşle -4,4 seviyesine gerilemişti.

Gelecek gündemde neler var? Yarın ABD’de kişisel gelirler, kişisel tüketim, çekirdek kişisel tüketim harcamaları deflatörü ve Chicago PMI verilerine ek olarak, Michigan tüketici güveni verisinin revizyonu izlenecek. Haziran ayı kişisel gelirler verisinin aylık bazda %0,4 düşüş göstermesi bekleniyor. Kişisel tüketim verisinin de %0,7 artış kaydetmesi tahmin ediliyor. Çekirdek kişisel tüketim harcamaları deflatörünün de Haziran ayında yıllık bazda %4 artış kaydedeceği tahmin ediliyor. Chicago PMI Temmuz ayı verisinin aylık bazda 2,1 puan düşüşle 64 seviyesine gerileyeceği öngörülüyor. Öncü olarak Temmuz ayında aylık bazda 4,7 puan düşüş kaydederek 80,8 seviyesine gerileyen Michigan tüketici güveni verisinin de bu seviyede teyit edilmesi bekleniyor. Euro Bölgesi cephesinde de TÜFE ve büyüme verileri takip edilecek. Temmuz ayı TÜFE verisinin manşet ve çekirdek bazda yıllık olarak sırasıyla %2 ve %0,7 artışlar kaydetmesi bekleniyor. Büyüme cephesinde, 2Ç21 GSYİH verisinin yıllık bazda %13,2 artış kaydettiği tahmin ediliyor.

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı