Küresel piyasalarda fiyatlamalar: Küresel toparlanma görünümünün destekleyici politikalar karşısında ılımlılaşma sinyalleri göstermesiyle temkinli iyimser seyir izledi

Dün piyasalarda neler oldu? Dün ABD piyasaları, Kovid-19 sonrası küresel toparlanmanın merkez bankalarından gelen genişletilmiş destek potansiyeli karşısında ılımlılaştığına dair sinyallerle temkinli iyimser seyir izledi. Ayrıca, makro veriler cephesinde ADP özel sektör istihdamı verisi beklentinin altında gelmesine karşın, ISM imalat PMI verisinin alt endeksi olan ödenen fiyatların bu yıl ilk kez 80 seviyesinin altına gerilemesinin enflasyon endişelerini kısmen hafifletmesi de piyasalardaki görünümde etkili oldu. Makro verilere daha yakından bakacak olursak, ADP Araştırma Enstitüsü'nün verilerine göre, Ağustos ayında şirketlerde istihdam edilen kişi sayısı 374K seviyesinde beklentinin altında gerçekleşti. Temmuz ayındaki rakam da 330K’dan 326K’ya revize edildi. Öte yandan, ISM imalat PMI verisi aylık bazda 0,4 puan artışla 59,9 seviyesine yükselirken, ödenen fiyatlar verisi aylık bazda 6,3 puan düşüşle 79,4 seviyesine geriledi. Ayrıca, istihdam verisi de aylık bazda 1,8 puan artışla 66,7 seviyesine yükseldi. Nasdaq endeksi %0,33 artışla 15.309,40 seviyesinden kapanırken, S&P 500 endeksi, %0,03’lük ılımlı değer kazancıyla 4.524,09 seviyesinden günü tamamladı. Dow Jones endeksi ise %0,14’lük düşüşle 35.312,53 seviyesinden kapandı. Yaşanan gelişmeler sonrası ABD 10 yıllık tahvil faizleri %1,29’lu seviyelere yönelim gösterirken, VIX endeksi 16 seviyesine yaklaştı.

Bugün ne bekliyoruz? Bu sabah GOÜ piyasalarında ise, Çin’de düzenleyici otoritenin yeni hamleleri nedeniyle karışık seyir görülüyor. Düzenleyici otoritenin 11 araç çağırma şirketini hedef alan uyarısı, özel sektöre yönelik devam eden baskıların devam edeceğine yönelik endişeleri güçlendirerek risk algısını baskılıyor. Ayrıca, yarın ABD cephesinde açıklanacak olan tarımdışı istihdam verisi öncesinde de piyasalarda temkinli görünümün ön planda olduğunu belirtmek gerekir. ABD vadeliler tarafında da hafif satıcılı seyir görülüyor. Bugün ABD’de haftalık işsizlik maaşı başvuruları, ticaret dengesi, fabrika siparişleri verilerine ek olarak dayanıklı mal siparişleri verisinin revizyonu takip edilecek. Haftalık işsizlik maaşı başvuruları cephesinde 28 Ağustos haftasına ilişkin verinin 345K seviyesinde gerçekleşmesi tahmin ediliyor. Dış ticaret dengesi Temmuz ayı verisine ilişkin piyasa beklentisi de 70,9 milyar dolar açık seviyesinde bulunuyor. Üretim tarafında fabrika siparişleri verisinin aylık bazda %0,3’lük ılımlı artış göstermesi beklenirken, dayanıklı mal siparişleri verisinin manşet ve çekirdek bazda sırasıyla %-0,1 ve %0,7 seviyelerinde teyit edilmesi bekleniyor. Euro Bölgesi’nde ise ÜFE verisi izlenecek. Verinin Temmuz ayında yükseliş eğilimini sürdürerek %11 seviyesine yükselmesi tahmin ediliyor.

Gelecek gündemde neler var? Yarın ABD’de tarımdışı istihdam ve ISM hizmet PMI verilerine ek olarak, Markit hizmet PMI verisinin revizyonu izlenecek. Ağustos ayı tarımdışı istihdam verisinin 748K seviyesinde gerçekleşmesi ve işsizlik oranının da aylık bazda 0,2 puanlık düşüşle %5,2 seviyesinde gerçekleşmesi tahmin ediliyor. Ortalama saatlik kazançlar verisinin de aylık bazda %0,3, yıllık bazda da %4 artış kaydetmesi öngörülüyor. ISM hizmet PMI verisinin de aylık bazda 2,4 puan düşüşle 61,7 seviyesine gerilemesi bekleniyor. Markit hizmet PMI verisinin revizyonuna ilişkin olarak aylık bazda 4,7 puanlık düşüşle 55,2 seviyesinde gerçekleşen verinin bu seviyede teyit edilmesi bekleniyor. Euro Bölgesi’nde de perakende satışlar verisinin beraberinde Markit hizmet PMI verisinin revizyonu izlenecek. Perakende satışlar verisinin Temmuz ayında yıllık bazda %4,5 artış kaydedecek. Öncü olarak aylık bazda 0,1 puanlık ılımlı düşüşle 59,7 seviyesinde gerçekleşen verinin bu seviyede teyit edilmesi bekleniyor. Asya cephesinde Japonya’da da hizmet PMI verisinin revizyonu takip edilecek. Hatırlanacağı üzere veri Ağustos ayı öncü verisi aylık bazda 3,9 puan düşüşle 43,5 seviyesinde gerçekleşmişti. Çin’de de Caixin hizmet PMI verisi izlenecek. Ağustos ayı verisinin aylık bazda 2,9 puan düşüşle 52 seviyesine gerilemesi öngörülüyor.

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı