Küresel piyasalarda fiyatlamalar: Delta varyantı nedeniyle öne çıkan makro kırılganlıkların yansımalarıyla satıcılı seyir izledi

Dün piyasalarda neler oldu? Dün ABD piyasaları, istihdam piyasasında öne çıkan kırılganlığa ek olarak, Bej Kitap raporunda enflasyon risklerinin vurgulanması ile büyümeye yönelik endişelerin artmasıyla satıcılı seyir izledi. Makro veriler cephesinde dün açıklanan JOLTS açık iş pozisyonları verisinin pandemi döneminde istihdam piyasasında görülen bozulma nedeniyle Temmuz ayında 2 milyon artış kaydederek 10,9 milyon ile rekor seviyede gerçekleşti. Ekonominin gidişatına ilişkin değerlendirmeleri içeren Bej Kitap raporunda da, ekonomik aktivitenin ılımlı bir patikaya evrildiği ve yavaşlamanın nedenlerinden birinin delta varyantı olduğu belirtildi. Bej Kitap'ta birçok bölgedeki işletmelerin iyimser kaldığı ifade edilirken tedarik ile ilgili sıkıntılara ilişkin endişelerin devam ettiği de vurgulandı. Enflasyon cephesinde de işletmelerin arz sıkıntıları nedeniyle yükselen enflasyonun birçok alanda tüketicilere yansıtılacağını belirtildi. Söz konusu gelişmeler ışığında ABD 10 yıllık tahvil faizleri %1,33’lü seviyelerde dengelenirken, VIX endeksi de 18 seviyesi yakınlarındaki seyrini sürdürdü. Nasdaq endeksi %0,57 düşüşle 15.286,60 seviyesinden kapanırken, S&P 500 endeksi, %0,13 değer kaybı ile 4.514,07 seviyesinden günü tamamladı. Dow Jones endeksi ise %0,20 düşüşle 35.031,07 seviyesinden kapandı.

Bugün ne bekliyoruz? Bu sabah GOÜ piyasalarında da satıcılı seyir görülüyor. Özellikle Çin cephesinde öne çıkan gelişmelerin piyasalardaki görünümde etkili olduğunu takip ediyoruz. Çin’de düzenleyici kuruluşlar, aralarında Tencent Holdings Ltd. ve Netease Inc.’nin olduğu oyun şirketleri ile bir araya gelerek sektörün denetimi için atılacak ilave adımlar ve kâra odaklanmama gerekliliği gibi konularını görüştü. Bu görüşme, sektöre ilave kısıtlamaların geleceği endişeleri ile oyun hisselerinde sert düşüşlere yol açtığını izliyoruz. Ayrıca makro veriler cephesinde de, bugün açıklanan Ağustos ayı ÜFE verisinin ivmelenmesi küresel fiyat baskılarına ilişkin endişeleri artırdı. Veri yıllık bazda %9,5 artışla piyasa beklentisinin üzerinde gerçekleşirken, TÜFE verisi %0,8 artışla beklentinin hafif altında görünüm sergiledi.

ABD vadeliler tarafında da negatif seyir hakim.

Bugün ABD’de haftalık işsizlik maaşı başvuruları verisi izlenecek. 4 Eylül haftasına ilişkin verinin 335K seviyesinde gerçekleşerek düşük seviyelerini sürdürmesi bekleniyor. Euro Bölgesi cephesinde de AMB faiz kararı toplantısı takip edilecek. Piyasa beklentisi bu toplantıda faizlerde değişikliğe gidilmeyeceği; ancak bankanın pandemi ilintili varlık alımlarını azaltmaya başlamak için Aralık ayını bekleyeceğini duyuracağı yönünde.

Gelecek gündemde neler var? Yarın ABD’de ÜFE verisi izlenecek. Verinin manşet ve çekirdek bazda yıllık olarak sırasıyla %8,2 ve %6,6 artışlar kaydetmesi bekleniyor

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı